İnşaat sektörünün mnemli verilerinden olan Hazır Beton Endeksi Temmuz Ayı Raporu Türkiye Hazır Beton Birliği (THHB) tarafından açıklandı. Raporda yer alan bilgilere göre Haziran ayında açılmayla beraber başlayan faaliyet yükselmesi Temmuz ayına taşınamadı. Beklenti Endeksi negatif veriye dönerken Güven Endeksi ise yılın en düşük seviyelerinde çıktı.
Geçtiğimiz ay Güven Endeksi'nde gerileme meydana gelmişti. Bu ay da bu gerilemenin devam ettiği görüldü. Pendemi koşullarındaki iyileşme ve ekonomik normalleşme inşaat sektöründe henüz uzun dönemli toparlanma eğiliminin şartlarını oluşturmaya yetmedi.
2020 YILININ RAKAMLARINA ULAŞILAMADI
Hazır Beton Endeksi Temmuz ayı verilerine göre geçtiğimiz yılın temmuz ayında görülen toparlanma etkileri bu yılın Temmuz ayında gerçekleşmedi. 2020 yılında açılma ve normalleşme ile beraber uygun faizli konut kredisi ile desteklenen inşaat sektörü artan konut talepleriyle de yoıl almayı başarmıştı. Buna bu yıl bir de yüksek inşaat maliyetleri negatif olarak etki yaptı. Dolayısı ile inşaat sektörü hem yüksek maliyet hem de konut kredisi faizlerinin yüksek olmasından bilinmez bir çıkmaza girdi.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THHB) Başkanı Yavuz Işık bir değerlendirmede bulunarak, “Bu yılın verileri ile geçtiğimiz yılın Temmuz ayı verilerini karşılaştırdığımızda 2021'e dair negatif bir görüntü ortaya çıkıyor. Bu da belirli sebeplerden dolayı doğal olarak anlaşılabiliyor.
Ancak inşaat sektörüne olan güven konusunda 2021 yılında 2020'ye oranla büyük bir gerileme olmamıştır. Hem normalleşme hem de aşılama şartlarının ilerleme kaydettiği bir ortamda güven ve beklenti endeksinin düşük çıkmasının nedenleri üzerine inşaat sektörü olarak düşünmek zorundayız.” dedi.
CİRO ENDEKSİ EN AZ ARTAN SEKTÖR İNŞAAT SEKTÖRÜ
TÜİK tarafından açıklanan Mayıs ayına ilişkin maliyet endeks raporlarına da değinen Türkiye Hazır Beton Birliği (THHB) Başkanı Yavuz Işık, “Sektörler arasında bir kıoyaslama yapıldığında Ciro Endeksi en az artan sektörün inşaat sektörü olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz yılık ilk 6 ay rakamları incelendiğinde bu yıl konut satışlarının yüzde 11,5 azaldığı görülmektedir.
İpotokli satışlardaki azalmanın oranı ise yüzde 60 gibi yüksek bir rakamdır. İpotekli ilk el satışlarda ise azalma oranı yüzde 68 olmuştur. Türkiye'nin enflasyonla olan mücadelesinde elde edeceği başarıya odaklanmış durumdayız. Yılın son çeyreğinde gerilemesi beklenen enflasyon rakamlarının ardından faizdeki gevşeme ve beraberinde konut kredisi faizlerinin düşüşü inşaat sektörüne hareketlilik kazandırabilir.” ifadelerini kullandı.