İnşaat Sektörü ve Ev Fiyatları Paradoksa Girdi: Demir, Beton, Arsa Fiyatları Uçtu, Yeni Konut Üretimi Durdu

İnşaat sektöründe yaşanan maliyet krizi her geçen gün biraz daha büyümeye devam ederken yaşanan kriz büyük bir paradoks haline dönüştü. Konut arzı azaldı, ev fiyatları kanatlandı!

TÜİK tarafından açıklanan inşaat maliyet endeksi ile inşaat sektöründe yaşanan zam krizi bir kere daha gözler önüne serilirken yaşanan yükseliş konut fiyatlarına da zam olarak yansımaya devam ediyor. Dar gelirli vatandaşlar için artık konut almak tamamen imkansız hale gelirken büyük şehirlerde ortalama konut fiyatları 1 milyon liranın üzerine tırmanmıştı.

Müteahhitlerin gelen zam yağmuru nedeni ile artık yeni projelere başlayamaz hale geldiği, konut projelerinin zorunlu olarak raflara kaldırıldığı belirtilirken yeni konut üretiminin azalması da konut fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Elinde nakit parası olan bazı müetahhitlerin ise depo tutarak stok yaptığı ve şantiyenin ihtiyacı olan malzemeleri günlük fiyatlardan bağladıktan sonra projelere başladığı belirtiliyor.

İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ YÜKSELİYOR, KONUT ÜRETİMİ AZALDIKÇA EV FİYATLARI YÜKSELİYOR!

Yaşanan dalgalanmayı değerlendiren İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım "Konut fiyatları yükselince arsa sahipleri de arsa karşılığı oranları yükseltiyor. Arsası olan paha biçemiyor. Bu iki alanda fiyat yükselince proje çıkmıyor. Proje çıkmayınca arz azalıyor. Bu paradokstan dolayı yeni proje yok gibi" diyerek sürecin birbirini tetiklediğini dile getirdi.

Müteahhitler piyasada büyük bir malzeme krizi yaşandığını belirterek demir fiyatlarının yanı sıra çimento fiyatlarından da şikayetçi olmuşlardı. Gelen zamların maliyet ile açıklanamaz seviyeye ulaştığı belirtilirken hükümetten gıda fiyatlarında olduğu gibi inşaat malzemeleri için de fiyat takip sistemi kurulması talep edilmişti. Müteahhitlerin yeni konut üretimini bu fiyatlarla satamayacakları endişesi ile de askıya aldıkları belirtiliyor.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri