Ülke ekonomisinin en büyük dinamik gücü olan inşaat sektöründe yavaşlama giderek kendisini hissediyor. Özellikle de konut satış rakamlarında yaşanan düşüş eldeki konut stokunun yükselmesine neden olurken bir dönem hızla değerlenen bölgelerde oluştuğu iddia edilen emlak balonu ise patlama riski nedeni ile büyük bir tehlike yaratıyor.
İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere büyük şehirlerde arsa fiyatlarının katlanarak artması, inşaat maliyetlerinin yükselmesi sektördeki üreticileri her geçen gün biraz daha köşeye sıkıştırırken herkes "inşaat sektöründe 2018 yılında krizi yaşanacak mı?" sorusunun yanıtını arıyor. Sizler için emlak365.com olarak bu sorunun yanıtını aradık, işte çarpıcı detaylar...Emlak Balonu Ne Zaman Patlayacak?
Sektörde şu anda yaşanabilecek en büyük olumsuzluk konut balonu olarak isimlendirilen olayın yaşanması olarak öne çıkıyor. Peki, emlak balonu nedir? Emlak balonu ya da konut balonu 2018 yılında en çok konuşulan konular arasında yer alırken sektörün önemli temsilcilerinin de sık sık karşı karşıya gelmesine neden oluyor.
Bir bölgede bulunan taşınmaz fiyatlarının hiçbir dayanak olmadan aşırı derecede yükselmesi emlak balonu olarak isimlendirilirken bu yükseliş trendinin devam edeceği beklentilerine rağmen bir anda dibe vurması ise emlak balonunun patlaması olarak tanımlanıyor. Özellikle de İstanbul ve Ankara'nın bazı bölgelerinde emlak balonu oluşturulduğu yönünde söylentiler bulunsa da şu ana kadar bu iddiaları destekleyecek oranda ciddi bir veri ortaya konulmuş durumda değil.
İnşaat Sektörünün Geleceği 2018
Şu anda inşaat sektörünün geleceğini etkileyen en önemli iki faktör olarak konut kredisi faiz oranları ve yeni konut teşvik kanun düzenlemesi gösteriliyor. Özellikle de konut kredisi faiz oranlarında yapılacak olan indirim alım için bekleyen kişilerin bir an önce alıma geçmelerini sağlayacağı için büyük bir etki yaratacak gibi görünüyor.
Zaten hükümet kanadı da şu anda konut kredisi faiz oranlarını en az 1 puan aşağıya çekecek bir tasarı üzerinde çalışmalara başlamış durumda. Bunun başarılması durumunda sektörün satış rakamlarının artması olası bir krizin izlerini silmesi açısından hayati bir önem taşıyor. Konut kredisi faiz oranları düştüğü anda özellikle de markalı konut projeleri satışlarında yaşanacak artış birikmeye başlayan konut stok rakamlarını eritecek büyük bir müdahale olacak.
Konut teşvikleri ise konut satışlarını destekleyecek bir başka önemli girişim olacak. Sektör hükümetten KDV'siz konut satışı, yabancılara konut satış teşviki, tapu harcı indirimi gibi ciddi adımlar atmasını istiyor. İnşaat sektörünün ekonomi ve istihdam açısından son derece önemli bir yere sahip olması istediği teşviklerin hepsinin olmasa da bir bölümünün alınmasını sağlayacak gibi görünüyor. Kaynak: emlak365.com