İnşaat Sektöründe Daralma Krizi: Fiyat Farkı Alamayan Müteahhitler Hakediş Gecikmeleri İle Mücadele Ediyor

İnşaat maliyet endeksi büyük bir hızla yükselmeye devam ederken İnşaat sektörü daralmaya devam etti.

Girdi maliyetlerinde yaşanan rekor yükseliş inşaat sektöründe büyük bir baskı yaratmaya devam ediyor. Süreçten en çok etkilenen kesim ise kamu müteahhitleri oldu.

İhale ile teklif vererek iş alan kamu müteahhitleri inşaat malzemelerine gelen rekor zamlar nedeni ile büyük zarara uğradı. Süreçte müteahhitlerin beklediği ilave fiyat farkı yetersiz kalırken şartsız tasfiye hakkı ise verilmedi.

KAMU PROJELERİNDE HAKEDİŞ KRİZİ!

Bir yandan yükselen inşaat maliyet endeksi ile mücadele etmeye çalışan kamu müteahhitleri bir yandan da hakediş ödemelerinde yaşanan gecikmeler ile mücadele ediyor. Artan vergi yükünün altında ezilen inşaat sektörü yaşanan olumsuzlukların etkisi ile yüzde 10 oranında daraldı.

Türkiye Müteahhitler Birliği TMB tarafından yayımlanan raporda "2021 yılında girdi maliyetlerinde yüzde 150 düzeyine varan fiyat artışlarının yaşandığı görülmüş, Haziran 2021-Nisan 2022 döneminde de başlıca inşaat girdilerinin fiyatlarında artış oranı yüzde 130'u aşmıştır. Sektörde önceki aylarda da salgının etkileri ve döviz kurundaki gelişmelerle birlikte oldukça artmış olan temel girdi maliyetleri, devam etmekte olan Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte son derece kritik bir hal almış gözükmekte" denilerek kritik bir dönemden geçildiğinin altı çizildi.

MÜTEAHHİTLERE KOŞULSUZ TASFİYE HAKKI GELİR Mİ?

Pek çok müteahhit teminatları yanacağı için zarar ettiği işlere devam etmek zorunda kalırken çıkarılan fiyat farkı ve tasfiye kararnamesi ise beklentilerin çok altında kalmış, talepleri karşılamamıştı. Müteahhitler tarafından yaşanan ekonomik durum nedeni ile kesinlikle şartsız tasfiye hakkı verilmesi talep ederken, bu hakkın kamu projelerini durma noktasına getireceği ve kamu zararı oluşturacağı endişesi ile devreye sokulmadığı ifade ediliyordu. 

Emlak Haberleri Haberleri