Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan deprem 11 ilde büyük hasara neden olurken Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Adıyaman ve Hatay adeta yerle bir olmuştu. Yaşanan büyük depremin ardından pek çok ilde eş zamanlı olarak başlayan inşaatlarda çalışmalar tüm hızı ile sürerken aynı anda çok sayıda şantiyenin kurulması ile sektörde eleman sıkıntısı baş göstermişti.
Pek çok ilde inşaat sektörü çalışanları deprem bölgesine çalışmaya giderken bu da bazı şehirlerde ciddi çalışan açığı oluşmasına neden oldu. Bu şehirlerden biri de Adana oldu. Adana'da inşaat sektöründe personel açığı ciddi seviyelere ulaşırken inşaatlarda çalışacak olan kişilere rekor ücret ödenirken inşaat ustaları rezervasyon ile çalışmaya başladı.
İNŞAAT USTALARI 70 BİN - 150 BİN TL ARASI ÜCRETLE ÇALIŞIYOR!
Kalifiye inşaat işçisi ve usta bulmakta büyük zorluk yaşayan inşaat sektöründe ödenen ücretler de yükseldi. Kalıpçı, kule vinç operatörü, elektrik, su, sıva ve boya ustası gibi birçok meslek grubunda artık usta-çırak ilişkisi kalmaması eleman sorunlarını da beraberinde getirdi.
İnşaatlar arasında usta transferleri yapılırken ustalar artık rezervasyonlu çalışmaya başlamıştı. Boyacı, kalıpçı, sıvacı gibi pozisyonlarda eleman sıkıntısı yaşanırken ustalar da daha yüksek fiyat veren inşaatlar arasında transfer olmaya başladı. İnşaat sektörü yaşanan sorunları çözmek adına yurt dışından usta getirmeye başlarken Afrika ve Hindistan'dan gelen usta sayısı artmaya başladı. Sektörde en düşük kalifiye işçi maaşının 70 bin TL'ye dayandığı ifade edildi.