İnşaat Sektöründe Maliyet Krizi Zamlarla Katmerleniyor! Çimento Ve Tuğla Fiyatları Kaç TL Oldu?

İnşaat sektöründe maliyet artışları gündem olmaya devam ederken çimento ve tuğla fiyatlarının ne kadar oldukları araştırılıyor. Çimento ve tuğla kaç TL'den satılıyor? Yeni fiyat artışları olacak mı?

Türkiye'de inşaat sektörü uzun bir süredir büyük bir kriz ile boğuşmak zorunda kalıyor. Artan maliyetlerden dolayı zor durumda kalan sektör temsilcileri yeni projelere başlama kararı almakta büyük zorluk yaşıyorlar. Tamamlanmamış projelerin ise bu maliyetlerle tamamlanması ciddi zararları beraberinde getiriyor. Özellikle dahas önceki yıllarda kamudan inşaat ihalesi alan firmalar artan maliyetler karşısında çaresiz kaldılar. Her ne kadar fiyat farkları verilmesine dair kararlar alınsa da bu yeterli gelmedi. Çok sayıda firma için işi bırakmak neticesinde uğranılacak zarar devam edilmesi durumunda uğranılacak zararın aşağısında kalıyor.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE MALİYET KRİZİ!

İnşaat yapı malzemelerinin fiyat yükselişleri sektörü ciddi bir ikilemde bırakıyor. Her gün fiyat takibi yapan inşaat sektörü temsilcileri bir umut fiyatların gerilemesini bekliyorlar ancak bu henüz gerçekleşmedi. Özellikle çimento ve tuğla fiyatları mercek altına alındı. Peki çimento ve tuğla fiyatlarında son durum ne? İnşaat sektörünün beklediği indirimler gelecek mi?

Çimento ve tuğla üretimlerinde yüksek miktarda enerji kullanımı yapıldığı biliniyor. Enerji konusunda da yurt dışına bağımlı olunmasından dolayı üretim maliyetleri sürekli, bir artış içerisinde kalıyor. Hem tuğla piyasasında hem de çimento piyasasında üretim girdi maliyetlerinin yükselmesi kısmi olarak fiyatlara yansıtılıyor. Sektörlerden gelen açıklamalara göre artan maliyetler tam olarak fiyatlara yansıtılamıyor. Buna rağmen inşaat sektörü için fiyatlar katlanılamaz seviyelere yükseldi. Ayrıca bundan sonra 2022 yılı boyunca da hem çimento fiyatlarının hem de tuğla fiyatlarının artması bekleniyor.

ÇİMENTO FİYATLARI NE KADAR OLDU?

Çimento fiyatlarına dair araştırma yapanlar son günlerde yeni zamlarla karşılaşmaya başladılar. İnşaat sektöründe sınırlı kullanım alanı olan beyaz çimentonun 1 torba fiyatı 110 TL'den satılmaya başlandı. Beyaz çimento fiyatlarının yanında yoğun kullanım alanı olan gri çimento da zamlandı. Son piyasa verilerine göre 1 torba gri çimento da 85 TL'den satılıyor. Bu fiyatlar ortalama fiyatlar olmakla beraber nakliye maliyetlerine göre ilden ile değişiklik gösterebiliyor.

TUĞLA FİYATLARI NE KADAR OLDU?

8,5'luk Yatay Delikli Tuğla: 1,55 TL
10'luk Yatay Delikli Tuğla: 1,85 TL
13,5'luk Yatay Delikli Tuğla: 2,10 TL
18,5'luk Yatay Delikli Tuğla: 2,35 TL
19'luk Düşey Delikli Tuğla: 4,55 TL
20'lik Asmolen Tuğla: 5,55 TL
22,5'luk Asmolen Tuğla: 5,70 TL
25'lik Asmolen Tuğla: 5,90 TL
30'luk Asmolen Tuğla: 6,20 TL
19'luk Baca Tuğlası: 4,10 TL
25'lik Baca Tuğlası: 5,6 TL
30'luk Baca Tuğlası: 6,6 TL
35'lik Baca Tuğlası: 7,6 TL
14,5'luk İzo Tuğla: 4,6 TL
19,5'luk İzo Tuğla: 6,10 TL

Emlak Haberleri Haberleri