İnşaat Sektöründe Maliyet - Zam Krizi Büyüyor!

İnşaat sektöründe yarın müteahhitler greve gidiyor! 160 liralık çimentonun 500 liraya dayanması ile karışan inşaat sektöründe maliyet krizi büyüyor!

İMKON tarafından açıklanan grev kararı ile inşaat sektöründe yaşanan çimento zammı gerilimi daha da büyüdü. Müteahhitler 160 liradan satılan çimentonun fiyatının 500 liraya dayanmasından şikayet ederken çimentocular ise artan maliyetleri neden göstererek yapılan zamları savundu.

Demir ve çimento fiyatları başta olmak üzere inşaat sektöründe kullanılan çok sayıda malzemeye gelen zamlar ile inşaat sektörü büyük bir maliyet krizi yaşamaya başlamıştı. İnşaat sektöründe yaşanan fahiş artışlar nedeni ile pek çok müteahhit iflas etme noktasına gelirken bu nedenle şantiyelerde grev kararı alınmıştı.

İNŞAATÇILAR GREV KARARI ALDI, ÇİMENTOCULAR ZAMMI SAVUNDU!

Hatırlanacağı üzere geride bıraktığımız hafta inşaat sektörü temsilcileri online ortamda düzenlenen istişare toplantısı ile grev kararı almıştı. Alınan grev kararını duyuran İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu "Toplantımızda yüzde 80 oranında 'inşaatları durdurarak grev yapalım' kararı aldık. Bazı meslektaşlarımız inşaatlarına hiç başlamayarak süreci destekliyor. 6 milyon konut dönüşüm için beklerken, çimentoda yüzde 200 zam kabul edilemez. 250 alt sektöre de ciddi zarar veriyorlar" dierek çimento sektörü temsilcilerini eleştirmişti.

Çimento sektöründen yanıt gecikmemiş müteahhitlerin ortaya attığı yüzde 200 zam iddiaları yalanlanarak TÜRKÇİMENTO ile Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası "Petrokok fiyatları yüzde 270, ithal kömür ve elektrik fiyatları sırasıyla yüzde 193 ve yüzde 64 oranında artmıştır. Aynı dönemde dolar kuru 6,86 TL'den 8,63 TL'ye yükselmiştir. Tüm bu gelişmelere rağmen sektördeki fiyatlar, maliyet artışının çok daha altında seyretmektedir" denilerek maliyetlerde yaşanan artışa dikkat çekilmişti.

REKABET KURULU SORUŞTURMA AÇTI!

Müteahhitler ve çimentocular arasındaki çatışma her geçen gün biraz daha alevlenirken konu hakkında Rekabet Kurulu soruşturma açıldığını duyurdu. Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle yapmış olduğu açıklamasında konu hakkında 2021 yılının Nisan ayında kapsamlı bir araştırma başlattıklarını ve bu araştırmanın devam ettiğini belirterek tarafların savunma haklarını kullanacaklarını, sağlıklı analizler yapıldıktan sonra nihai kararın verileceğini dile getirdi.

Müteahihtler çimento sektöründe kartelleşme iddialarını bir kere daha gündeme getirirken bölgelere ayrılan sektörde fahiş zamların yapıldığını savunmuşlardı. 2 Eyül tarihinde müteahhitler tarafından grev kararı hakkında yeni açıklamalar yapılarak nihali karar ilan edilecek.

Emlak Haberleri Haberleri