İnşaat Sektöründe Yeni Rota Belirleniyor, 2 Ülke Türk Müteahhitlerle Çalışma Arzusunda!

İnşaat sektöründe bir süredir yaşanan belirsizlikler nedeniyle işleri sekteye uğrayan müteahhitler, yeni pazar arayışına girdi. İki ülke, Türk müteahhitler ile çalışmak için oldukça istekli.

Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle zor günler geçiren inşaat sektörü, yönünü farklı pazarlara çevirdi. Daha önce konu hakkında birçok uyarı alan ve iki ülkede bulunan yaklaşık 3 milyar dolarlık projeleri tehlikeye giren müteahhitler için yeni rotalar belirleniyor. Sektörün daha aktif olması ve yeni pazar arayışını hızlandırması gerektiği vurgulandığı Türkiye Müteahhitler Birliği'nin ''İnşaat Sektörü Analizi Raporu'nda, raporda Birleşik Arap Emirlikleri'nden olumlu sinyaller alındığı ve benzer bir sürecin Suudi Arabistan'da da gerçekleştiği ifade edildi.

MÜTEAHHİTLER YENİ PAZAR ARAYIŞINDA

1 ayı aşkın süredir devam eden savaş nedeniyle yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sekteye uğradı. Söz konusu raporda, müteahhitlerin yeni pazar arayışını hızlandırması gerektiği vurgulanırken, dış politikada yaşanan ısınma ile 30-31 Mart 2022 tarihlerinde DEİK B& TMB işbirliğinde Birleşik Arap Emirlikleri'ne düzenlenen müteahhitlik ziyareti ile yeni bir çıkış yakalandığı ve BAE yetkililerini Türk müteahhitlerle çalışmak istedikleri belirtildi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin yanında Suudi Arabistan'da benzer bir sürecin başlayacak olma olasılığının yüksek olduğu ve gerçekleşmesi halinde bu coğrafyadaki firmaların faaliyetlerini artırmasının büyük önem taşıyacağı ifade edildi.

MİLYAR DOLARLIK PROJELERDE BELİRSİZLİK

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Türk müteahhitler 2022 yılının ilk çeyreğinde 74 proje üreterek 3.1 milyar dolarlık yeni iş hacmi elde etti. Bu rakam, inşaat sektörünün 1971 yılında ilk kez Libya ile yurtdışı pazara açılmasından bu yana ulaştığı en büyük portföy büyüklüğü olurken, 131 ülkede üstlenilen 11 bin 211 proje ile toplam hacim 457.1 milyar dolara ulaştı.

Öte yandan 2021 yılında yurtdışında müteahhitlik hizmetlerinde kısa vade/yıllık yeni proje hedefi 30 milyar dolar olarak revize edilmiş ve orta vadede bu rakamın 50 milyar dolar seviyesine çekilebileceği ifade edilmişti. Fakat Rusya-Ukrayna savaşının sektöre etkileri nedeniyle büyük belirsizlik yaşanıyor.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri