2021 yılında meydana gelen maliyet artışları inşaat sektöründe maliyet odaklı derin bir krizin yaşanmasına neden oldu. Maliyetler artınca konut fiyatları zirve yaptı. Daha önceki maliyetlerle yapılan hesaplamalarla başlanılan inşaat projelerinde ise müteahhitler çok büyük zararlarla karşı karşıya kaldılar. Böyle bir piyasa ortamında Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Hakan Gedikli orta ve küçük ölçekli yatırımcılara seslenerek inşaatları birlikte yapma teklifinde bulundu.
EMLAK GYO'NUN BİRLİKTE İNŞA EDELİM TEKLİFİNE SEKTÖRDEN CEVAP
Yaşanan tüm bu sektörel gelişmelere dair İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKAN) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu bir açıklama yaparak, "Emlak GYO'nun yaklaşımından dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz. Türkiye'de kentsel dönüşüm kapsamında beklemede olan 6 milyon konut stoku bulunuyor. Son on yıllık istatistiklere göre ülkemizde yıllık konut ihtiyaç talebi 900 bin adet civarındadır. Bu rakamın tamamının da TOKİ, EMlak Konut veya markalı konut üreticileri tarafından üretilmesi mümkün değildir. Emlak GYO'nun birlikte inşa edelim açıklaması sektöre bu anlamda moral olmuştur." dedi.
ARSA MALİYETLERİNİ DÜŞÜRME ÖNERİSİ
Konut fiyatlarının uygun bir seviyeye çekilmesi için bazı önerileri olduğunu söyleyen Tahir Tellioğlu, "Konut fiyatlarını en çok etkileyen maliyet kalemlerinden birisi de arsa maliyetleri oluyor. Bunun için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı olan kurum ve kuruluşlar altyapısı belediyeler tarafından hazırlanacak arsa üretimi yapmalıdırlar. Bunu temin edebilirsek konut maliyetlerindeki arsa payını yüzde 50'den yüzde 35 seviyelerine indirebiliriz. Bu da konut fiyatlarının daha makul bir sseviyeye çekilmesini sağlar." ifadelerini kullandı.
TEMEL İNŞAAT MALZEMELERİNE KDV İNDİRİMİ UYGULANSIN TALEBİ
İnşaat sektöründeki maliyet krizine yönelik farklı tedbirlerin gündeme alınabileceğini söyleyen Tahir Tellioğlu, "Salgın döneminde tedarik zincirlerinde bir bozulma meydana geldi. Bundan dolayı da maliyetlerde artışlar gerçekleşti. Ancak bu maliyet artışları incelenerek gerçek maliyet girdilerinin dışında fırsatçılığa izin verilmemelidir. Bunun yanında konut fiyatlarının yükselişini önleyebilmek için temel inşaat malzemelerine KDV indirimi uygulanabilir. Bunun gibi farklı teşviklerle vatandaşlarımızın uygun fiyatlı konutlara erişimini sağlayabiliriz. Dolayısıyla kentsel dönüşüm projelerinde yaşanan aksamalar da böylelikle ortadan kalkar." şeklinde konuştu.