İnşaat sektörü uzun süredir yükselen maliyetler ile mücadele etmeye çalışırken özellikle de demir ve çimento fiyatlarına gelen zamlar pek çok şantiyede işlerin yavaşlamasına neden olmuştu. Süreçte en büyük zorluğu kamu müteahhitleri yaşarken belediyelerden ve devletten iş alan müteahhitler sözleşme imzalarken hesaplama yapılan fiyatların iki katına çıkması ile altından kalkamayacakları derecede büyük zararlara uğramışlardı.
Ne yazık ki süreçte özellikle de küçük müteahhitler iflas etme noktasına gelirken 26 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararları da bu acı gerçeği bir kere daha gözler önüne serdi. Tam 67 müteahhit hakkında ihaleden yasaklama kararı çıktı.
67 MÜTEAHHİT HAKKINDA İHALEDEN YASAKLAMA KARARI ALINDI!
26 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararları kapsamında 67 müteahhit hakkında ihale yasağı getirilmiş oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan yasaklama kararları inşaat sektöründe de büyük bir şok etkisi yarattı.
Başta İMKON olmak üzere pek çok konfederasyon tarafından sıklıkla dile getirilen fiyat farkı kararnamesi ve tasfiye hakkı da yeniden gündem gelmiş oldu. Yayımlanan karar kapsamında farklı illerde yer alan 67 müteahhidin ihalelere katılmaları yasaklanmış oldu. Bu müteahhitlerin isim listesine ulaşmak için TIKLAYINIZ...
KAMU MÜTEAHHİTLERİ BATIYOR! FİYAT FARKI KARARNAMESİ 2021 YA DA TASFİYE KARARNAMESİ ÇIKARILACAK MI?
Süretçe müteahhitler demir fiyatları, çimento fiyatları, gazbeton ve kereste fiyatları başta olmak üzere pek çok inşaat malzemesine yüzde 150'den fazla zam geldiğini belirterek artık bu inşaat maliyetlerindeki artışı karşılayamayacak duruma geldiklerini belirterek fiyat farkı kararnamesi çıkarılmasını talep ettiler.
Fiyat farkı kararı verilmiyorsa da bu durumda kendilerine tasfiye hakkı tanınmasını isteyen müteahhitler ihale sözleşmesi imzalanan günkü fiyatlarla bugünkü fiyatlar arasında büyük farklar bulunduğunu, iflas ettiklerini ve kendilerine destek verilmesini isterken fiyat farkı kararnamesi daha önce yaşanan kur krizinde de gündeme gelmiş ancak hükümet sadece tasfiye hakkı tanımıştı.