İnşaat Sektörünün Ayağına Vurulan Pranga "Faiz" Konut Stoku Nasıl Eritilecek, Konut Satışları Artacak Mı?

İnşaat sektörü yükselen faiz oranları nedeni ile zorlu günler yaşamaya devam ederken düşen konut satışları nedeni ile konut stoku da artıyor.

İnşaat sektörü yükselen faiz oranları nedeni ile zorlu günler yaşamaya devam ederken düşen konut satışları nedeni ile konut stoku da artıyor.

Müteahhitler yükselen faiz oranları nedeni ile ev satmakta zorlanıyor.



Yükselen faiz oranları bir yandan konut kredisi çekmek isteyen kişilerin ellerini kollarını bağlarken bir yandan da elinde nakit para birikimi olan kişileri de konut yatırımından uzaklaştırarak vadeli hesaplara yönlendiriyor.



İnşaat Sektörü Faiz Yükünden Kurtulmak İstiyor!



Konut üretirken yüksek faiz oranları nedeni ile oldukça büyük oranda borçlanan inşaat sektörü her yönden faiz kıskacına sıkışmış durumda bulunuyor.



Bankalar en ufak bir riskte hemen kredileri geri çağırmayı tercih ederken yine dolar kurunda yaşanan küçük dalgalanmalarda dahi kredi faizlerini sert bir şekilde yukarıya çekiyorlar.



İnşaat sektörü bu nedenle konut sektörüne yeni bir finansman sistemi getirilmesini istiyor. Müteahhitlere düşük faiz oranları ile borçlanarak konut üretme imkanı sağlanması istenirken yine konut satışlarını arttırmak amacı ile de vatandaşa kira öder gibi ev sahibi olmalarının önünün açılması talep ediliyor.



Konut Stoku Nasıl Eritilir?



Aslında 50 bin TOKİ konutu için 600 bine yakın başvuru gelmesi vatandaşın konut talebinde bir daralma yaşanmadığını gösteriyor.



Vatandaş ucuz ve uygun taksitlerle yapılan satışlarda konuta yoğun ilgi gösteriyor. Ancak son yıllarda başta İstanbul olmak üzere pek çok şehirde yapılan ultra lüks konut projeleri lüks konutta talep fazlası arza neden olurken yüksek fiyatlı konut projelerinde stok fazlası oluşmasına neden oldu.



Uuz konut konusunda sıkıntı yaşanmazken pahalı konutlarda ise artık satış tıkanıklığı yaşanıyor. Pahalı konutlara talep yok denecek kadar düşerken oluşan yüksek konut stokunun büyük bir bölümü de ne yazık ki bu konutlardan oluşuyor.



Bu nedenle bu tip konutlarda konut stokunun eritilmesinin oldukça zor olduğu belirtilirken yeni yapılacak olan projelerde de artık lüks konut projeleri yerine alt gelir ve orta gelir grubu vatandaşlara hitap eden TOKİ benzeri konutlara ağırlık verilmesi isteniyor.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri