Emlak ve inşaat sektörüne eylül ayında getirilecek 3 yeni düzenleme ile depremin yarattığı zararları azaltmak hedefleniyor.
Emlak ve İnşaat sektörüne eylül ayında 3 yeni düzenleme getiriliyor.Eylül ayında getirilecek yeni düzenleme ile depremin yarattığı etkilerin azaltması hedefleniyor. Emlak ve inşaat sektöründe yapılacak düzenlemenin maliyetlerde ve emlak fiyatlarında artış yaşanmasına neden olacağı düşünülüyor.
Bütün Binalar Uymak Zorunda
Yapılacak yeniliklerin en başına TS EN 81-77 Deprem Standardı yer alıyor. Deprem esnasında asansörlerin hareketli parçalarının, asansörde bulunanlara veya binaya vereceği zararı engellemek hedefleniyor.
Eylül ayında getirilecek düzenleme kapsamında, onlarca ek parametreyi zorunlu hale getirecek olan bu uygulamayla kentsel dönüşüm projeleriyle yeni görünüme bürünen kent merkezlerinde tüm binalar bu standartlara uymakla yükümlü olacak.
Her Daire İçin Bir Otopark Zorunluluğu Getiriliyor
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği kapsamında diğer bir düzenleme ise, bu zamana kadar uygulanan her üç daireye bir otopark kriteri, her daireye bir otopark şeklinde düzenleme yapılıyor. Bunların dışında, yeni inşaat alanının toplam arsa alanının yüzde 40’ını aşmaması zorunluluğu kaldırılıyor.
TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, yapılan bu düzenlemeler ile ilgili; “Bugüne kadar inşa edilen yapılarda üç daireye bir otopark yeterli görülüyordu. Yeni yapılarda her daireye 20 metrekare büyüklüğünde bir otopark zorunluluğu getiriliyor.
Bu konuya o denli detaylı yer veriliyor ki özellikle lüks konutlarda her daireye iki ya da üç araçlık yer yapılması halinde ekstra alan emsal harici sayılıyor ve bu alan belediyeye ödenen harici alan vergisinin kapsamından çıkarılıyor. Bu uygulama kentteki otopark sorununu büyük ölçüde giderecektir. Zira mevcut binalarda yaşanan 1/3 oranlı otopark problemi yol kenarlarında araçlardan ötürü trafik sorununu da beraberinde getiriyordu” açıklamasında bulundu.
‘Semtin Dokusu Bozulmadan Gelişecek’
TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdürü Hakan Erilkun, , inşaatın arsa alanının yüzde 40’ını geçmemesi zorunluluğunun kaldırılması ile yeni şehirleşmede dikey değil yatay yapılaşmamın öne çıkacağını vurguladı.
Hakan Erilkun; “Çekme mesafeleri ve yan binaya yaklaşma mesafesine uyulmak kaydıyla taban alanının arsa büyüklüğüne oranlama sınırı olmaksızın inşaat yapılması, yamaç alanlardaki yapılarda kademeli inşaat yapılmasıyla beraber yatay ve bir o kadar da silueti düzgün yapılaşmayı sağlayacaktır. Ayrıca semtin dokusunu bozmadan geliştirmeyi beraberinde getirecektir” dedi.