İnşaatı Başlamamış Projeden Ev Alırken Sözleşme İmzalarken Nelere Dikkat Edilmeli? 2022

Konut fiyatlarının yükselmesinin ardından projeden, temelden ev alma yeniden popüler aldı. Peki projeden ev almak isteyenler nelere dikkat edecekler? Sözleşme şartları nasıl belirlenmeli?

Firmalar 2022'de yeni projelere başlamak için gün sayarken hem maliyetlerin yüksek olması hemde ek kaynak oluşturulması amacıyla önden satış kontenjanlarını yükselttiler. Projeden konut satışı yapan firmalar yüzde 30 hatta bazı kampanyalarda yüzde 40 oranında indirim olanakları sunuyor. Ev almak isteyen ve bekleyebilecek durumda olanlar ise maliyetler nedeniyle projeden ev alma yöntemini tercih ediyorlar.

2022'DE TEMELDEN EV ALIMI İÇİN DİKKAT EDİLECEK TÜM HUSUSLAR

İnşaatı başlamamış olan projeden ev almak isteyenler için hem avantajlar hemde dezavantajlar bulunuyor. Vatandaşlara avantaj oluşturan bölümler tamamen maliyet yönünden olurken dezavantajlar ise önemli riskler içeriyor. Vatandaşların mağduriyet yaşamamaları adına sağlamaları için ise sözleşme imzalama aşamasında çok dikkat edilmesi gerekiyor.

İmzalanacak sözleşme profesyonel olmalı ve konut projesine ilişkin tüm detaylar sözleşmede yer almalı. Öyle ki vatandaşlar sözleşmenin kapsamlı olması için tüm ayrıntıları düşünmek zorundalar.

Projeden ev almak isteyenler için örnek bir sözleşmede hangi hususların olması gerektiğini, sözleşme maddelerinde hangi konuların hangi şekilde belirtilmesi gerektiği ise uzmanları tarafından ilane edildi. Emlak365.com olarak bizlerde projeden ev alacaklar için sözleşmede yer alması gereken o maddeleri paylaşıyoruz.

* Sözleşmede yer alması gereken en temel bilgi; satısının adı, açık adresi, tüm iletişim bilgileri, MERSİS numarası ile alıcının adı, açık adresi, tüm iletişim bilgileri.

* Sözleşmenin düzenlediği tarihlere çok dikkat edilmeli. Sözleşmede yer alan tüm tarihler kontrol edilerek imzalanmalı.

* Konuta ilişkin bağımsız bölümün yer aldığı ada, parsel, blok, konum, kat ve benzeri temel nitelik bilgileri ile Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre belirlenen bağımsız bölüm net ve brüt alanları sözleşmede yer almalı.

* Alınacak konut yada yapının değeri, ödeme bilgileri, ödeme yapılacak tarihler.

* Satıcı tarafından konutun ne zaman tamamlanacağı, ne zaman teslim edileceği, yapının ruhsat alacağına ilişkin tarihler çok net şekilde sözleşmede yer almalı.

* Cayma hakkının kullanılma şartları, süresi ve usulüne ilişkin bilgiler,

* Konutun teslimi sürecinde mağduriyet yaşanan alanların başında projedeki ile teslim edilen konutun farklı olması. Bu durumların olmaması için konutta kullanılacak malzemelerin markalarına kadar sözleşmede yer alması gerekir.

Emlak Haberleri Haberleri