İntifa Hakkı Nedir, Nasıl Kullanılır, Ne Zaman Ve Nasıl Sona Erer?

Emlak terimlerinden birisi olan intifa hakkı sıkça kullanılmaktadır. Peki intifa hakkı nedir? Nasıl kullanılır? İntifa hakkı ne zaman sona erer? İntifa hakkı kaç yıldır? İntifa hakkı olan ev satılabilir mi? İntifa hakkı tapuya şerh edilir mi? İntifa hakkı bozulabilir mi?

İrtifak hakkı türlerinden birisi olan intifa hakkı sıklıkla kullanılan bir terimdir. İntifa hakkı ile başkasına ait bir gayrimenkulden bir başkasının yararlanması temin edilir. Peki intifa hakkı tam olarak neyi ifade etmektedir?

İNTİFA HAKKI NEDİR?

İntifa hakkı bir gayrimenkul üzerinde kanunca güvence alına alınmış kullanım hakkını ifade eder. İntifa hakkı tesis edilerek mülkün sahibi olmayan kişi gayrimenkulü kullanabilir veya kira geliri elde edebilir. Bu şekilde kullanım açısından imkan tanıyan intifa hakkının mülkiyet hakkından farkı miras yolu ile bir başkasına geçememesidir.

İNTİFA HAKKI NE ZAMAN SONA ERER?

Biz gayrimenklul üzerinde intifa hakkı tesis edilmişse bunun ne zaman sona ereceği kanunla belirlenmiştir. Bu hakkın tamamen ortadan kalkması için taşınmazlarda tescilin terkini ile olabilir. Belirli bir süreli olabilen intifa hakkı süresiz de olabilir. Ölüm ile sona eren intifa hakkının kaldırılması ise yine ölüm gerekçe gösterilerek taşınmazların malike terkini istenerek olur.

ÜZERİNDE İNTİFA HAKKI OLAN EV SATILABİLİR Mİ?

Bir evin üzerinden intifa hakkı tesis edilmişse onun satılmasının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Ancak burada çok önemli bir ayrıntı vardır. Gayrimenkulün mülk sahibi satış yolu ile değişebilir. Ancak intifa hakkını kullanan kişinin kullanımını bu mülk değişimi etkilemez. İntifa hakkı sahibi izin vermedikçe mülkün kullanımı gayrimenkulün sahibine geçemez.

İNTİFA HAKKI VEREN ÖLÜRSE NE OLUR?

Sahibi olduğu bir gayrimenkul için bir başkasına intifa hakkı veren şahıs öldüğünde intifa hakkı bozulur mu? İntifa hakkının bozulması için intifa hakkı verilen kişinin ölmesi gereki.r İntifa hakkı veren ölürse onun ölümünün bir önemi yoktur. Bu şekilde intifa hakkı sona ermez. İntifa hakkı süreli yapılmaz ise intifa hakkı sahibi ölene kadar bu hakkını kullanabilir.

Emlak Haberleri Haberleri