Ev sahibi olan kişilerin sayıları her geçen gün artarken ne yazık ki pek çok kişi iskanlık ev ile iskansız ev arasındaki fark konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı için alım kararlarını buna göre şekillendirmiyorlar. Evin tapusu üzerinden yer alan Kart İrtifakı ve Kat Mülkiyeti ibareleri ile bir evin iskanı olup olmadığı kolay bir şekilde anlaşılmakta olup iskansız ev almanın riskleri göz ardı edilmemelidir.
Ne yazık ki Türkiye'de özellikle de 1999 senesinden önce yapılan çok sayıda evin iskan ruhsatı bulunmamakla berebare iskansız evin satışı ve tapu devri konusunda sınırlayıcı bir yasal zorunluluk bulunmaktadır. Yani iskanı olmayan evin satışı mümkün olmakla beraber bu evi alan kişinin üstlendiği belirli riskleri bilmesi ve buna göre konut yatırımı yapması önemlidir.
İSKANI OLMAYAN EV SATILIR MI, ALINIR MI?
Türkiye'de yer alan taşınmazların satış ve devir işlemleri tapu daireleri üzerinden yapılmakta olup bir konutun satışı için iskanı olması şartı yoktur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından konu hakkında yapılan yasal çalışmalar oluşan yoğun tepki üzerine sonlandırılmış ve iskansız evlere getirilmesi planlanan satış yasağı uygulamaya alınmadan iptal edilmiştir. İskanı olmayan ev yasal olarak alınır ve satılır, bunun önünde kanuni bir engel yoktur.
İSKANI OLMAYAN EV TAPUDA NASIL ANLAŞILIR, İSKANSIZ EV TAPUDA NE YAZAR?
Pek çok kişi "iskansız ev nasıl anlaşılır?" sorusuna yanıt ararken bu ayrımı yapmak son derece kolaydır. İskanı olmayan evin tapu üzerindeki ibaresi kat irtifakı yazarken iskanı alınmışsa bu durumdma kat mülkiyeti yazılı olan bölüm işaretlidir. Yine kat mülkiyeti olan yani iskanlı olan tapuda dairenin numarası yazılı olurken kat irttifakı yani iskanı olmayan evde ise arsa payı yazılıdır.
EVİN İSKANI OLMAZSA NE OLUR, NEREDEN, NASIL ÖĞRENİLİR?
İskan bir evin yasalara uygun olarak yapıldığını ve projesine uygun olarak inşa edilerek tamamlandığını gösterir. İskansız olan binalarda yapılan inşaat tamamlanmamış ve eksik olarak kabul edilir. Tapunun üzerinde yer alan ibareden ve konutun sınırları içerisinde yer aldığı belediyeden konu hakkında bilgi alınabilir.
İSKANI OLMAYAN KONUT ALINIR MI, İSKANSIZ EV ALMANIN SAKINCALARI NELERDİR?
Konu hakkında okurundan gelen soruyu yanıtlayan Hürriyet Gazetesi Yazarı Oya Armutçu "İskânlı/kat mülkiyetli tapulu olarak dairesini alan vatandaşlarımız, belediyenin verdiği para ve yıkım cezalarıyla muhatap olabiliyorlar. Yüklenici iskânı aldıktan sonra, bu imara aykırılıkları yapabiliyor. Bu aykırılıklara rağmen iskân almış olabiliyor. Ama malik olarak para cezası ve yıkım kararı size geliyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor" diyerek yıkım kararı ve para cezası çıkabileceği konusunda uyarıda bulundu.
İSKANI OLMAYAN BİNADA OTURMANIN CEZASI VAR MI, İSKANSIZ EV ALINIR MI?
İskanı olmayan evde oturmanın bir cezası bulunmamakta olup iskansız ev almadan önce binaya neden iskan verilmediği çok iyi bir şekilde araştırılmalıdır. Örneğin satın alacağınız kat kaçak yapı olduğu için ya da ruhsatta balkon olarak görülen yerin odaya kapatılması ile yapıldıysa ileride bu bölümün yıkılma riski yüksektir.