İspanya'da kira artışına yüzde 2 zam sınırı getirildi

Tüm dünya ev kiraları ile konut fiyatlarında yaşanan yükselişle mücadeleye çalışırken İspanya hükümeti bu konuda çok tartışılan bir karara imza attı ve kira artışına yüzde 2 sınır getirdi.

Koronavirüs salgını döneminde tüm dünyada büyük bir ekonomik dalgalanma ve sonrasında ise enflasyon şoku oluşmuştu. Yaşanan dalgalanma konut fiyatlarını da olumsuz etkilemiş önce ev fiyatları büyük bir hızla yükselmiş sonrasında ise kiralık ev fiyatlarında da zam furyası yaşanmıştı. 

Hemen hemen tüm dünyada benzer tablolar ortaya çıkarken Türkiye'de yaşanan krizden olumsuz etkilenmiş, aynı dönemde yoğun mülteci göçü alınmasının etkisi ile ne yazık ki boş kiralık ev bulmakta imkansız hale gelmişti. Hükümet tarafından yapılan yasal düzenleme ile kira artış oranı yasal sınırı yüzde 25 olarak sınırlandırılmıştı. 

İSPANYA BARINMA KRİZİ İLE MÜCADELE KARARI ALDI! 

Kiralık ev fiyatlarının rekor kırdığı ülkeler arasında yer alan İspanya'da hükümet tarafından alınan karar kapsamında yeni destek paketi açıklandı. Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaştan olumsuz etkilenen İspanya'da Pedro Sanchez liderliğindeki sol koalisyon hükümeti geliri 27 bin Euro'nun altındaki 4,2 milyonluk işçi sınıfından haneye de 200 Euro'luk doğrudan yardım çeki verileceğini ilan etti. 

Bu parasal yardıma ek olarak kiracıları korumak adına kira artış oranına yüzde 2 zam sınırı getirildi. Yine konutlarda doğalgaz ve elektrik faturalarından tahsil edilen vergilerde de indirime gidilirken bu sürenin 6 ay daha uzatılacağı ilan edildi. İspanya'da 2023 yılında yapılacak olan genel seçimler öncesi alınan karar hükümetin yeni seçim hamlesi olarak yorumlandı. 

Emlak Haberleri Haberleri