İstanbul aidat araştırması! Kirayı solladılar, kiracılar ödemeyebilir!

Aidatlara yapılan zamlar gündemden düşmüyor. İstanbul özelinde yapılan araştırmada aidatların kiralarla yarışır hale geldiği ortaya çıktı.

Türkiye’de ekonomik gelişmeler konut sektöründe bazı sorunları da beraberinde getirdi. Yüksek enflasyon nedeniyle aidatlara yapılan zamlarda da yüksek oranlı artışlar gerçekleşti. Apartmanlarda ve sitelerde ortak giderlerin karşılandığı aidatlardaki artışlar hem ev sahiplerini hem de kiracıları usandırdı. Ancak maliyetlerdeki artışların aidatlara yansıtılması ile böyle bir sonuç ortaya çıktığı bildirildi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI MALİYETLERİ YÜKSELTTİ!

Aidatlar ile beraber apartmanlarda ve sitelerde görevli personellerin giderleri de karşılanıyor. Asgari ücrete yapılan yüzde 54 oranındaki zam bu maliyetlerin artışına neden oldu. Bunun yanına diğer maliyetlerdeki artışlar da eklenince kira fiyatları ile yarışan aidatlar ile karşılaşıldı. Özellikle kira zamlarında bulunan yüzde 25 zam sınırı ile beraber aradaki fark iyice kapandı.

EN YÜKSEK AİDAT BEŞİKTAŞ’TA ÇIKTI!

Aidat zamları ile alakalı olarak Ekonomist dergisi bir araştırma yayınladı. İstanbul’daki aidat artışlarını inceleyen araştırmada 100 metrekarelik bir konutun İstanbul’da ortalama aidat tutarları belirlendi. Buna göre Beşiktaş 1.674 TL’lik ortalama aidat ile ile ilk sırada yer aldı. 2021 yılındaki araştırmada bu rakam 1.350 TL olmuştu. Şişli ilçesinde 2021’de 1.000 TL olan aidatlar bu yıl 1.255 TL’ye çıktı. 2021 yılında 631 TL olan ortalama aidat Sarıyer’de 900 TL’ye çıktı. Çatalca’da 2021’de ortalama aidat 275 TL iken bu yıl 300 TL’ye yükseldi.

KİRADAN FAZLAYSA KİRACI ÖDEMEYEBİLİR

Aidatların kirayı geçmesi durumunda kiracıların yasal bir hakkı devreye giriyor. Kiracılar kira fiyatları kadar olan aidatlardan yasal olarak sorumlular. Eğer 2.000 TL kira ve 2.500 TL aidat varsa fazlalık tutar olan 500 TL’yi kiracılar ödemek zorunda değiller. Kanuna göre bu fazlalık tutardan ev sahipleri sorumlu oluyorlar.

Emlak Haberleri Haberleri