Kahramanmaraş depremini önceden bilen ve çeşitli uyarılarda bulunan deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür’ün deprem öngörülerine daha fazla önem gösterilmeye başlandı. Beklenen İstanbul depremi ile alakalı olarak önemli açıklamalar yapan Prof. Dr. Naci Görür hem vatandaşları hem de yetkilileri uyarmaya devam etti.
DEPREM İSTANBUL’UN SURLARINA DAYANDI!
İstanbul depremine dair açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, “Kuzey Anadolu Fayı 1939, 1942, 1943, 1944, 1957, 1967 ve 1999 yıllarında kırılarak Marmara kapılarına dayandı. Deprem İstanbul’un surlarına dayandı, bu deprem mutlaka olacak. Buraya kadar kırıla kırıla geldiği için enerjisinin büyük bir kısmını bıraktı. Yani Erzincan’dan İstanbul’a kadar bir rahatlama oldu. Sadece Karlıova – Erzincan arasında bir bölüm var ve orada 7 ve üzerinde deprem bekliyoruz. Ondan sonra bu fay uzun bir süre uyumaya geçebilir.” dedi.
30 YIL DENMİŞTİ 23 YIL GEÇTİ!
İstanbul’da deprem beklentisinin bilimsel bir gerçek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Naci Görür, “Yapılan çalışmalara göre Marmara bölgesi 1999 depreminden sonra her an olmak kaydıyla 7’den büyük bir deprem üretecek. Bunun da 30 yıl içerisinde olma olasılığı yüzde 62 olarak belirlendi. Şimdi 23 sene geçildi. O zaman bu olasılık artık daha da artmıştır diyebiliriz. Deprem bu ülkenin gerçeğidir. Hatta ülkemizin en temel sorunu depremdir, depreme hazırlıklı olmamamızdır.” ifadelerini kullandı.
İSTANBUL'DA DEPREMDEN EN ÇOK ETKİLENECEK İLÇELER!
Olası İstanbul depreminin etkileyeceği ilçeleri açıklayan Prof. Dr. Naci Görür, “Anadolu Yakası depremden biraz daha ez etkilenecektir. Ancak Avrupa Yakası çok fazla etkilenecek. Haliç’ten başlarsınız Silivri’ye kadar gider. Bakırköy, Zeytinburnu, Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Silivri bu bahsettiğimiz şerit içerisindedir. Avcılar’da ise çürük bir zemin var. Bu zemin deprem etkisini büyütür, çökmeye müsaittir.” şeklinde konuştu.
500 BİN İNSANIMIZI KAYBEDERİZ
İstanbul’da deprem olması durumunda yaşanacaklara dair beklentileri açıklayan Prof. Dr. Naci Görür, “Çeşitli çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalarda İstanbul’da 1,1 milyon konut var ve bunların 59 bin tanesi çok ağır hasarlı denildi. Demekki ölüm vakalarının çoğu bu ağır hasarlı konutlarda olacak. İyimser olarak düşünelim ve bu 59 bin binanın 49 binini alın. Bu 49 bin binada insanların burnu bile kanamasın. 10 bin bina yıkılacak o zaman. Her birinin de 5 katlı olduğunu düşünelim. Bu 50 bin kat eder. Her kata iki daire koyun, her daireye de 4-5 kişi yerleştirin. 500 bin insanımız ölümle burun buruna yaşıyor. İstanbul’da bir deprem olursa Kahramanmaraş depreminden fazla insanımızı kaybederiz. Bunun önlemini alalım, bu acıyı yaşamayalım diye yıllardır uğraşıyoruz ama dinleyen yok.” dedi.