İstanbul listede dibi gördü! Yabancı gayrimenkul yatırımcısı neden gelmiyor?

Gayrimenkul yatırımında İstanbul yabancıların ilgisini kaybetmeye devam ediyor. PwC tarafından yapılan araştırmada İstanbul 30 kentlik listede 29. sıraya kadar geriledi. 2012-2013 yıllarında İstanbul bu listenin zirvesinde yer alıyordu.

İstanbul yabancı gayrimenkul yatırımcıları için cazip bir kent olmaktan çıkmaya devam ediyor. Avrupa ülkelerinde gayrimenkul piyasaları artan inşaat maliyetleri, finansman erişimi sıkıntıları ve gerileyen karlılık oranları ile geleceğe dair ışık vermiyor. Avrupa kentleri içerisinde İstanbul ise cazip gayrimenkul lokasyonu olma özelliğini kaybediyor.

İSTANBUL ZİRVEDEN DİBE VURDU

PwC tarafından düzenli olarak yayınlanan raporlarda İstanbul’un durumu dikkat çekti. Uluslararası yatırımcılar 2012-2013 yıllarında en kazançlı gayrimenkul yatırımını İstanbul’da yapabiliyordular. Ancak son yıllardaki gelişmelerle beraber İstanbul 30 kentlik listede 29. sıraya kadar düştü. Zirveden dibi gören İstanbul yabancı gayrimenkul yatırımcılarının ilgisini kaybetti.

AVRUPA'DA EN ÇOK TERCİH EDİLEN KENTLER!

PwC araştırma raporunda gayrimenkul yatırımında Avrupa’nın en çok tercih edilen kentleri sırasıyla Londra, Paris, Berlin ve Madrid oldu.

İSTANBUL NEDEN GAYRİMENKUL YATIRIMINDA CAZİBESİNİ KAYBETTİ

PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu İstanbul’a dair bir değerlendirme yaparak, “İstanbul bu açıklanan listede 2012-2013 yıllarında ilk sırada yer alıyordu. Ani mevzuat değişiklikleri, döviz borçlanmalarına getirilen sınırlama, Türk lirasının ciddi değer kayıpları, vergisel düzenlemeler nedeniyle İstanbul listenin en altlarına kadar geriledi. Ancak bunlar içerisinde en önemli etken mevzuat. Bir gecede dövizle kiralama kaldırıldı. Türkiye’de AVM yatırımı yapan yabancı yatırımcılar şok oldular. İşte kırılma noktası da o oldu.” dedi.

Yabancıların İstanbul’da gayrimenkul yatırımı yapmayı yeniden cazip bulup bulamayacaklarına dair de değerlendirme yapan Ersun Bayraktaroğlu, “Açıkçası İstanbul gayrimenkul piyasasına şu anda yeni bir uluslararası yatırımcı girişi olmasını beklemiyoruz. Körfez ülkelerinden böyle bir yatırımcı gelebilir. O zaten genel olarak geliyor. Gayrimenkul piyasası da oradan payını alacaktır. Lakin Avrupalı, Amerikalı, Uzak Doğulu yatırımcılar Türkiye piyasasında bu dönemde yoklar.” ifadelerini kullandı.

Emlak Haberleri Haberleri