İstanbul Sadece Depreme Değil En Az 6 Metrelik Dev Tsunami Dalgalarına Da Hazırlanmalı

Kentsel dönüşüm çalışmaları ile yaklaşan Büyük İstanbul depremine hazırlanmaya çalışan metropol şehir için kritik tsunami uyarısı yapıldı.

Kentsel dönüşüm çalışmaları ile yaklaşan Büyük İstanbul depremine hazırlanmaya çalışan metropol şehir için kritik tsunami uyarısı yapıldı. Detaylar haberimizde...

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Doğa Bilimleri Araştırma Başkanı Jeolog Prof. Dr. Şükrü Ersoy İstanbul'u önümüzdeki 15 sene içerisinde beklenen büyük İstanbul depreminin gerçekleşeceğini söyleyerek yetkilileri uyardı.



Deprem Marmara Merkezli Olursa İstanbul'da Tsunami Meydana Gelir



Beklenen depremin bu sefer Marmara Denizi merkezli olarak meydana gelebileceğini söyleyen Ersoy “Olası İstanbul depremi, büyük ihtimal Marmara Denizi’nde olacak. Tsunami benim uzmanlık alanlarımdan bir tanesi. Bu konuda yetkin ve uzman biri olarak şunu söyleyebilirim: Marmara, kapalı deniz olmasına rağmen tsunami tehlikesi barındırıyor.



Dalga yüksekliği Marmara’da 3 ile 6 metre arasında olabilir. Ama bir metrelik bir tsunami dalgasının İstanbul sahillerinden yüz metre içeri girmesi, sahildeki bütün arabaların denize çekilmesi anlamına geliyor. Bu yetmez mi? Mesela Ataköy dümdüz bir yer. Suyun önünde duvar olacak hiçbir şey yok. Tsunami dalgası Ataköy’ün sonuna kadar ilerleyecektir.



Binalar sağlam olabilir ama deprem sonrası dışarı çıkmış insanlar sokağa taşan dalgalardan etkilenebilir. Tsunami dalgasıyla insanlar ölebilir.” diyerek İstanbul'un deprem riskininin yanı sıra Tsunami içinnde önlem alması gerektiğini söyledi. En kötü senaryo ile İstanbul'da yaşanacak depremde gerekli önlemler alınmazsa 150 bin ile 500 bin arasında insanın hayatını kaybedebileceğini söyleyerek kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılmasını istedi.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri