İstanbul Teknik Üniversitesi kampüsü içerisinde yapımı süren yurt inşaatı tepkilere neden oldu. 14 katlık inşaatın Maçka'da İstanbul siluetini bozduğu gerekçesiyle vatandaşların itirazları gelmesine rağmen İTÜ'den konuyla alakalı olarak henüz bir açıklama yapılmadı.
Mimari açıdan İstanbul'un önemli merkezlerinden olan Maçka'da İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Yerleşkesi'nin arka kısmında 1.000 kişilik öğrenci yurdu bulunuyordu. 9.202 metrekarelik alan üzerinde kurulu olan bu yurt 2018 yılının Aralık ayında kapatıldı. Ardından ise 78 Milyon 318 Bin TL'lik bedelle ihale edildi. Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yapılan yurt binası için çok sayıda şirket talip oldu. İhale sonucunda kazanan firma 4 Şubat 2019 yılında inşaata başladı.
14 KATLIK YURT İNŞAATI TEPKİ ÇEKTİ
İhale şartnamesinde yer alan bilgilerde inşaatın 46 bin metrekarelik alanda gerçekleştirileceği ve 2 yurt yapılacağı belirtildi. Yeni binanın eklenmesiyle 1.000 kişilik yurt kapasitesi ise 2.000 kişiye çıkartılması planlandı. Daha önce 7 kat üzerinden yapılan yurt binası ise 14 kata yükseltildi. 750 günde tamamlanması gereken inşaat 19 aydır devam ediyor. Ancak inşaatta binalar yükseldikçe yatay mimarinin yerini dikey mimariye bıraktığı ve bölgenin görüntüsünü çirkinleştirdiği ortaya çıktı.
Türkiye'nin köklü üniversitelerinden olan İstanbul Teknik Üniversitesi'nin kampüsünde görüntü kirliliği oluşturduğu iddia edilen 14 katlı inşaat tepkilereneden olduç Türkiye'nin saygın mimarları İTÜ'nün bu inşaata tepki göstermesi gerektiğinin altını çizdiler.
İNŞAAT İÇİN YER SIKINTISI YOKTU
İTÜ mezunu mimarlardan olan Ömer Yılmaz konu hakkında, “İmar planlarında kat yüksekliğinin bir sınırlaması olması gerekir. 46.000 metrekarelik çok geniş bir alan var. Bu inşaat için yer sıkıntısı bulunmuyor. Yatay mimari ile Teşvikiye rahatlık kazanabilirdi. Gerçekten çok üzücü bir durum.” dedi.
KREDİ VE YURTLAR KURUMU GEREKÇEYİ AÇIKLADI
Kredi ve Yurtlar Kurumu bu yurt binalarının neden 14 katlı olduğu konusunda kendisine iletilen sorulara resmi açıklamayla cevap verdi. KYK'dan yapılan açıklamaya göre yatay mimari yerine dikey mimari tercih edilmesinin sebebi olarak 2.000 kişilik kapasitenin yatay mimari ile karşılanamayacağı gösterildi.