İstanbul'da Kendiliğinden Yıkılma Riski Taşıyan 300 Bin Bina Var!

İstanbul Zeytinburnu ilçesinde yer alan 5 katlı bina kendiliğinden yıkılmış, gece kolonlardan gelen sesi fark eden bir gencin bina sakinlerini uyararak binayı boşaltması sayesinde büyük bir facianın eşiğinden dönülmüştü. Yaşanan olayın ardından gözler yeniden büyük bir depremin beklendiği İstanbul'un yapı stokuna çevrildi.

İstanbul'da kendiliğinden yıkılan 5 katlı bina sonrasında yapı stoku bir kere daha tartışılmaya başlandı. 1999 depreminde çok sayıda binanın yıkıldığı, ayakta kalanların büyük bir bölümünün de ağır hasar aldığı İstanbul'da ne yazık ki kentsel dönüşüm çalışmalarında istenilen seviye bir türlü yakalanamadı.

Özellikle de İstanbul'da merkezi lokasyonda yer alan bazı ilçeler ve mahallelerde kentsel dönüşüm projeleri rant savaşları nedeni ile ya hiç başlayamadı ya da yarım kaldı. Başta Fikirtepe Mahallesi olmak üzere çok sayıda bölgede kentsel dönüşüm büyük bir çıkmaza girdi. Süreçte Çevre ve Şehircilik Barkanlığı duruma el attı ve bazı özel çalışmalar başlattı.

İSTANBUL'DA ACİL DÖNÜŞÜM BEKLEYEN 300 BİN BİNA VAR!

Konu hakkında Yeni Şafak Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Esenler Belediye Başkanı ve İBB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu, İstanbul'da 7,1 milyon bağımsız bölüm bulunduğunu belirterek 2000 senesinden sonra inşa edilen bağımsız bölüm sayısının ise 2,5 milyon olduğunu dile getirdi.

İstanbul'da kentsel dönüşüm bekleyen bina sayısını 1,5 milyon adet olarak duyuran Göksu acil dönüşüm bekleyen bağımsız birim sayısını ise 300 bin olarak duyurdu. Kentsel dönüşüm yapılması gereken bölge sayısını 68 olarak açıklayan Göksu bu yerlerden 13 tanesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın projelendirdiğini belirterek 49 bölgenin de ilçe belediye sınırları içerisinde olduğunu belirterek 9 bölgenin ise İBB sorumluluğu altında olduğunu söyledi.

Hatırlanacağı üzere İstanbul'da 5 katlı bir bina kendiliğinden çökmüş, yıkılan binanın gece saatlerinde kolonlarından gelen sesi fark eden bir komşunun uyarıları üzerine boşaltıldığı ortaya çıkmıştı. Yıkılan binanın olduğu sokakta pazar kurulduğu, ancak 17 günlük tam kapanma kararları nedeni ile pazarın o gün kurulmadığı, çifte faciadan kıl payı dönüldüğü ortaya çıkmıştı.

Emlak Haberleri Haberleri