İstanbul'un en önemli caddelerinden olan Bağdat Caddesine ev sahipliği yapan Kadıköy'de kentsel dönüşüm oldukça ön plana çıkmaktadır. Yarım asırlık binalarıyla büyük önem taşıyan Bağdat Caddesi'ndeki kentsel dönüşüme dâhil olacak binaların değeri de yüksek.
Değişen yönetmelikle deprem riskinin de sebebiyle 7 milyon kadar bina daha güvenli hale getiriliyor. Şehrin birçok ilçesi tamamen değişiyor ve yapıların değerleri günden güne artıyor. Kentsel dönüşümün uğradığı ilçeler Bakırköy, Kadıköy, Maltepe, Kartal, Sancaktepe ve Bağcılar'dır.Yapı sahipleri evlerinin değerlenmesini istediğinden kendilerine güvenilir firma arıyorlar ve binalarını yenilemek istiyorlar. Kendine güvenilir firma bulan vatandaşların evleri değerlerinin 10 katı kadar artabiliyor.
Bu bölgede kentsel dönüşüm beş yıldır sürüyor ve en büyük sorun bölgede işinde iyi olmayan fakat kendine fırsat arayan firmalar. Birçok vatandaşa sorun yaratan bu firmaların bir kısmı iflaslarını ilan ederek yatırım yapanları sıkıntıya soktu. Fakat güvenilir firmalarla anlaşan vatandaş oldukça kârlı çıktı ve evlerinin değerini artırdı.
Kentsel Dönüşümün etkileriyle büyük değişikliğe uğrayan ilçeler:
Kartal
Kentsel dönüşüm projesi bu ilçede 6 yıldır sürmektedir ve inşalar gün geçtikçe büyük bir hızla artmaktadır. Yenilenen konutlardan sahil tarafında olanların fiyatları 4 bin TL ile 6 bin TL arasındadır. Arsa sahiplerinin payları yapılan anlaşma ile arsanın yer aldığı konuma göre %45 ile %50 seviyeleri arasında değişmektedir.
Kadıköy
İstanbul'un en önemli caddelerinden olan Bağdat Caddesine ev sahipliği yapan Kadıköy'de kentsel dönüşüm oldukça ön plana çıkmaktadır. Yarım asırlık binalarıyla büyük önem taşıyan Bağdat Caddesi'ndeki kentsel dönüşüme dâhil olacak binaların değeri de yüksek. Metrekare değeri 12 bin liradan başlayarak artmaya devam ediyor.
Maltepe
Tamamının 10 yılda bitirilmesi planlanan Gülsuyu ve Gülensu semtlerinde kentsel dönüşüm başlamış durumda. Yıkımla birlikle başka yerlere geçilmesi sağlanacak olan konut sahipleri dönüşüm bitince evlerine yerleşebilecekler. Arsa sahiplerinin hakları %50 ile %55 arasında değişiklik göstermektedir.
Bağcılar
İstanbul'un en kalabalık ilçelerinden biri olan Bağcılar'daki yaklaşık 200 binin üzerinde konut deprem yönetmeliğine uygun değil. Buradaki konutların birçoğu 17 Ağustos depreminden önce inşa edilmiş ve deprem yönetmeliğine de uygun olmadığından Bağcılar'da da kentsel dönüşüm kaçınılmaz olmuş durumda.
Bakırköy
İstanbul'un en eski yerlerinden olan Bakırköy'ün bilinen diğer adı da "Surdışı"dır. Binaların birçoğunun yaşı yarım asır olmak üzeredir ve burada da kentsel dönüşüm hızını gittikçe artırmaktadır.
Sancaktepe
Kentsel dönüşümün en az oranda yapıldığı ilçe olan Sancaktepe'de toplu dönüşüm değil de ufak çaplı dönüşümler yapılıyor. Arsa sahiplerinin hakları %45 ile %50 arasında olan Sancaktepe'de kentsel dönüşüm küçük müteahhitler tarafından yapılmaktadır.