İstanbul'da Kiralar Asgari Ücretin Üzerine Çıktı! Gelirin Yarısından Çoğu Kiraya

Türkiye'de kira fiyatları hızla artarken İstanbul'daki rakamlar gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Vatandaşların gelirinin yarısından fazlası yalnızca kira harcamasına gidiyor.

2021 yılının ortalarından beri kira fiyatlarında yaşanan artış hâlâ durdurulamıyor. Asgari ücrete zam yapılmasının ardından kira fiyatları da asgari ücreti aşmak için adeta yarıştı. Vatandaşlar artık kiralarını ödemekte güçlük çekerken İstanbul'da yaşam gitgide zorlaşıyor.

EV KİRALARI ASGARİ ÜCRETİ AŞTI, VATANDAŞ İSYANDA

Türkiye genelinde ortalama konut kiraları 3 bin 100 TL'ye ulaştı. Bu tutar asgari ücretli bir bireyin karşılayabileceği bir ücret değil iken İstanbul'da ise sayı ikiye katlanarak 6 bin 500 TL oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Nisan ayı kira artış oranı yüzde 29,88 olarak açıklandı. Bu oranın ardından zaten pahalı olan mevcut kiralar Nisan ayından sonra daha da yükselecek.

MAAŞIN YARISINDAN ÇOĞU KİRAYA

Asgari ücret ile çalışan bir birey ortalama bir evde oturmak istediğinde aldığı maaşın yarısından fazlası kiraya gidiyor. Emlak uzmanları ise kiralardaki artışın ilerleyen aylarda daha da artacağını ve konut satın almanın imkansız, kiralamanın ise çok daha zor olacağını öngörüyor.

Kira fiyatlarındaki yükseliş aynı zamanda bütçe içerisindeki payı da yükseltti. Elde edilen verilere göre, 2020 yılında ortalama kişi başı yıllık geliri 33 bin 428 lira ilen, Türkiye'de ortalama aylık kira fiyatı 1300 TL idi. Bu ücret yıllık gelirin yüzde 47'sine denk gelmekteydi. Ancak şu an ortalama kira ücretlerinin 3 bin 100 TL'yi bulması nedeniyle oran yüzde 61'e yükseldi. Bu veriler doğrultusunda bir vatandaşın yıllık gelirinin yarısından fazlasının yalnızca kiraya gittiği görülüyor.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri