İstanbul'da site aidatları zirve yaptı, kavgalar başladı!

İstanbul’da vatandaşların ödedikleri site aidatları kira fiyatlarını geçti. Bazı semtlerde aidatlar 8 Bin TL’yi buldu. Sıradan apartmanlarda dahi aidat ücretleri zirve yaptı.

Artan hayat pahalılığı nedeniyle sitelerde ve apartmanlarda aidat krizleri yaşanmaya başlandı. Yükselen aidat ücretlerinden dolayı konut sahipleri ile yönetimler karşı karşıya gelmeye başlandı. Sitelerde aidatlar olanaklar ve alınan hizmetlere göre değişebiliyor. Daralan alım gücü de insanların aidat ödemelerini yapamamalarına neden oluyor.

İSTANBUL'DA SİTE AİDATLARI ZİRVE YAPTI!

İstanbul’da şu anda aylık aidatlar 1.500 TL ile 8 Bin TL arasında değişiyor. Çekmeköy’de ortalama bir sitenin aidatı 8 Bin TL olurken bu ücret Beşiktaş ve Kadıköy’de 3 Bin TL oluyor. Mecidiyeköy’de ortalama 2 Bin TL olan site aidatları Sultangazi ve Ümraniye gibi yerlerde 1.500 TL’ye düşüyor.

İstanbul’da sıradan apartmanlarda dahi aidatlar sorun olmaya başladı. 20 dairelik bir apartmanda aidatlar 800 TL’yi buluyor. Sadece kapıcı için daire başı ödenen ücret 429 TL’ye kadar yükseldi. Bunun yanında elektrik, su ve diğer giderler de eklenince aidatlar oldukça yükseliyor.

Aidat yükselişlerine dair açıklama yapan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, “Bir sitede aidatın yüksekliği verilen hizmetlere göre değişiyor. Bazı sitelerde kapıcı gelip haftada bir merdivenleri temizleyip gidiyor. Bazılarında ise tüm hizmetler eksiksiz yapılıyor. Bundan dolayı aidatlarda bir fark oluşuyor. Kendi kendine yükselen bir aidat yok.” dedi.

YÖNETİM PLANINA DİKKAT!

Aidat ödemelerine dair Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Aidat meselesinde ilk olarak yönetim planının okunması gerekiyor. Yönetim planında ne yazılıyorsa o geçerli oluyor. Bundan dolayı 4+1 daire de 1+1 daire de yönetim planında var diye aynı aidat ücretini ödeyebiliyor. Normalde bu eşit olmamalı. Adaletli olan bu değil ama yönetim planında yazıyorsa uymak zorundasınız.” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da çok yerde yönetimler ile kat malikleri aidat ödemelerinden dolayı son dönemlerde sık sık karşı karşıya gelmeye başladılar. Bu yönde yaşanan kavgalar adli vaka olarak yoğun bir şekilde kayıtlara geçmeye başladı.

Emlak Haberleri Haberleri