İstanbul'da Yeni Ayasofya Müzesi Kuruluyor! Müze Olacak Tarihi Bina Belirlendi!

Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının ardından müzede sergilenen bazı eserlerin yer alacağı yeni bir müzenin kurulmasına yönelik çalışmalar başlatıldı.

Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının ardından müzede sergilenen bazı eserlerin yer alacağı yeni bir müzenin kurulmasına yönelik çalışmalar başlatıldı. Bu kapsamda Sultanahmet'te bulunan ve şu an İstanbul Tapu Ve Kadastro 2. Bölge Müdürlüğü olarak hizmet veren tarihi bina boşaltılmaya başlandı. Bu bina kısa bir süre içerisinde Ayasofya Müzesi haline getirilecek.

Ayasofya'nın 24 Temmuz'da yeniden ibadete açılmasının ardından İstanbul'da ciddi bir müze ihtiyacı ortaya çıktı. Ayasofya'da sergilenen kıymetli eserlerin yeni bir mekanda sergilenmesi için hazırlıklar başlatıldı. Bu kapsamda yeni Ayasofya Müzesi'nin yeri de belirlendi.



YENİ AYASOFYA MÜZESİ KURULUYOR



Edinilen bilgilere göre Sultanahmet'te bulunan İstanbul Tapu Ve Kadastro 2. Bölge Müdürlüğü'nün hizmet verdiği tarihi bina boşaltılmaya başlandı. Bu bina kısa bir süre içerisinde Ayasofya Müzesi olarak hizmet vermeye başlayacak.



İstanbul Tapu Ve Kadastro 2. Bölge Müdürlüğü binasının içerisinde yer alan eşyalar ve evraklar Ataşehir'deki ilgili binaya taşınacak. Binanın tamamen boşaltılmasının ardından müzeye dönüşüm ile alakalı olarak restorasyon işlemlerine başlanacak.





YENİ MÜZE BİNASININ TARİHİ!



Yeni Ayasofya Müzesi'nin yer alacağı binanın tarihi geçmişi ise oldukça ilgi çekici bulundu. İki bölümden oluşan binanın ilk bölümü 1881 yılında inşa edildi. Şu anda bu kısım arşiv ve yemekhane olarak kullanılıyor. Bu bina inşa edildiğinde resmi tapu işlemlerinin yapıldığı bir kurum olarak hizmete başlamış ve o dönem Defteri Hakaniye yani Tapu ve Kadastrodan Sorumlu Devlet Bakanlığı adı verilmişti.



Sultanahmet'te bulunan tarihi binanın ikinci kısmı ise 1897 yılında lokanta ve arabacı dükkanı olarak hizmet veriyordu. Bu tarihte satın alma işlemi gerçekleştirilerek buradaki binalar yıkıldı. 1910 yılında ise Defteri Hakani'nin ikinci bölümü olarak inşa edildi.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri