Deprem bölgesi olan Türkiye'de deprem her zaman büyük korku yaratırken İstanbul'da meydana gelmesi beklenen deprem ise her geçen gün yaklaşıyor. Anadolu Ajansı'nın Deprem Haftası nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün verilerinden derlediği raporda, gelecekteki İstanbul depreminin olası bilançosu paylaşıldı.
İSTANBUL DEPREMİNİN BİLANÇOSU ÇOK AĞIR OLACAK
Raporda yer alan veriler doğrultusunda, İstanbul'da gelecekte meydana gelmesi öngörülen 7,5 ve üzeri büyüklüğündeki depremin kentteki 1,2 milyon civarındaki binadan 500 binini ağır hasara uğratması bekleniyor.
Senaryoya göre, 13 bin 492 binanın çok ağır, 39 bin 325 binanın ağır, 136 bin 746 binanın orta, 300 bin 963 binanın ise hafif hasar alacağı öngörülüyor. İstatistiklere bakıldığında çok ağır hasar alması beklenen binalarda 671 binden fazla kişinin kaldığı tahmin ediliyor. Bu senaryosunun gerçekleşmesi halinde olası İstanbul depreminde çok büyük can kayıpları yaşanması kaçınılmaz olacak.
1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle vatandaşlara çağrıda bulunan uzmanlar, vatandaşların binalarına vakit kaybetmeden dayanıklılık testi yaptırması ve konutlarını depreme karşı dönüştürmesini talep etti.
DEPREME KARŞI ÖNCE GÜÇLENDİR SONRA DÖNÜŞTÜR
Uzmanlar, kentsel dönüşüm kanununun 2012 yılında yürürlüğe girdiğini ve bu süreçte hangi konutların depreme dayanıksız olduğunun belirlenmesi gerektiğini ancak bunun yapılmadığını belirtiyor.
Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, 6306 sayılı kanunda depreme dayanıksız olan konutların idareler tarafından 60 gün içerisinde tebligatla boşaltılmasının talep edildiğini ancak bu durumun depreme dayanıksız konutların tespit edilmesini engellediğini söyledi.
Depreme dayanıksız konutlar tespit edilirken 30 gün ek süreyle beraber 90 gün içerisinde konutların boşaltılması gerekiyor. İstanbul depreminin yaklaştığı belirten Öngören, depreme dayanıksız konutların bir an önce dönüşümü ve güçlendirilmesi için planlama yapılması gerektiğini önemle vurguladı.