Emlak sektöründe alım ve satım işlemlerinde vatandaşlar bazen iştira hakkı şekilde bir terim ile karşılaşmaktadırlar. Bu terimin n eanlama geldiği, emlak alım satımlarından hangi hakları ifade ettiğine dair araştırmalar yapılıyor. Emlak365 okuyuculkarı için iştira hakkı üzerinde bir araştırma yaptık. Bu araştırmada elde edilen bilgileri haberleştirerek okuyucularımızın konu hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlıyoruz.
İŞTİRA HAKKI NEDİR?
Emlak alım satım işlemlerinde bazı durumlarda vatandaşlar iştira hakkı ismi verilen bir terim ile karşılaşıyorlar. Bu terim kelime anlamı olarak alım hakkı demektir. İştira hakkı kurulan bir gayrimenkulde bir veya birden fazla kişiye öncelikli alıcı olma hakkı verilir. İştira hakkı tanınan alıcılar sözkonusu gayrimenkul satışa çıkarılırsa alım hakkı onlarındır ve bunu kullanıp herkesten önce o gayrimenkulü satın alma hakları vardır.
İŞTİRA HAKKI İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
İştira hakkı işlemi yapılması için bazı resmi süreçlerin tamamlanması gerekir. Gayrimenkul sahibi ile iştira hakkı verilecek kişi arasında noter onaylı bir sözleşme yapılmalı ve taraflarca imzalanmalıdır. Bu sözleşmeye istinaden de tapu kütüğüne şerh düşülüp iştira hakkı kurulmalıdır. Belirli bir süre ve bedel karşılığında iştira hakkı verilebilmesi için bazı şartlar da aranır. Resmi işlemlerin tamamlanıp tapuya şerh düşülmesi ile o gayrimenkulun öncelikli alım hakkı olan iştira hakkı işlemi tamamlanmış olur.
İştira hakkı yapmak tyamamen kişisel bir karardır. Herhangi bir zorlama ile iştira hakkı kurulamaz. Mal sahibi ile hak sahibi arasında yapılan iştira hakkı sözleşmesinde ilgili mal ve satış fiyatı açık bir şekilde yazılır. Taraflar öncelikli alım hakkı için bir süre de belirleme konusunda özgürdürler. Ancak kanunen bu sürenin bir sınırı bulunmaktadır. İştira hakkı süresi en fazla 10 yıl olabilir. Daha uzun süreler için bu hak kurulacaksa yeniden sözleşme yapılmalıdır.