İşyeri, Arsa, Konut Alım Satımında Tapu Masrafları Ne Kadar Tutuyor Kim Öder 2021?

2021 tapu masraflarının tutarı gayrimenkullerin bedeli üzerinden hesaplanır. Tapu Dairesi tarafından tayin edilen gayrimenkul bedelinin %4’ü kadar tapu masrafı çıkmaktadır. Gayrimenkul alış ve satışlarında her iki tarafın ödemesi gereken harç, 2021 tapu masrafları kapsamına girmektedir.

2021 tapu masraflarının tutarı gayrimenkullerin bedeli üzerinden hesaplanır. Tapu Dairesi tarafından tayin edilen gayrimenkul bedelinin %4’ü kadar tapu masrafı çıkmaktadır. Gayrimenkul alış ve satışlarında her iki tarafın ödemesi gereken harç, 2021 tapu masrafları kapsamına girmektedir.

İş yeri, arsa veya konut alım satım işlemlerinde tapu masrafları devreye girmektedir. Tapu masraflarının alış ve satış gerçekleştiren taraflarca ödemesinin yapılması gerekmektedir. Tapu masraflarının hesaplanması ve ödenmesinde belirli şartlar bulunmaktadır.

2021 Tapu Masrafları Nasıl Hesaplanır?

2021 tapu masraflarının hesaplanması gayrimenkul devir işlemleri sırasında olmaktadır. Tapu masrafının emlak vergisinden fazla olma şartı bulunmaktadır. Tapu Dairesi’ne belirtilen gayrimenkul değeri üzerinden hesaplama gerçekleştirilmektedir. İktisap bedeli ve devir üzerinden yapılan hesaplamalar doğrultusunda tapu masrafları ortaya çıkmaktadır.

Alıcı ve satıcıdan toplamda binde 40 oranında masraf tahsil edilmektedir. Yüzdeye vurulduğunda ise %4 oranında masraf olduğu ortaya çıkmaktadır. Alıcı ve satıcıdan ayrı şekilde tahsil edildiğinden her bir kişi için binde 20 yani %2 oranında masraf çıktığı söylenebilmektedir. Devir işlemleri gerçekleştirilen bir gayrimenkulun 100 bin TL değeri bulunuyorsa alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 2 bin TL tahsil edilmektedir.

2021 İnternetten Tapu Masrafları Ödeme

2021’de internet üzerinden tapu masraflarını ödeme işlemi yapılabilmesi mümkündür. Bunun için ilgili kurumların elektronik olarak tahsilat hizmeti veriyor olmaları gerekmektedir. Vergi Müdürlüğü veya bazı Tapu Daireleri’nin resmi internet siteleri üzerinden ödeme işlemleri yapılabilmektedir. Bütün Vergi Müdürlükleri’nde e-tahsilat uygulaması bulunmadığından ödemeler, genellikle elden yapılmaktadır. İnternet üzerinden tapu masraflarının ödenmesi için takip edilecek adımlar şu şekildedir:

  • Tapu ve Kadastro Müdürlüğü resmi internet sitesine gidilmelidir.

  • Açılan sayfada “Tapu ve Genel Kadastro Elektronik Koleksiyonları” sekmesine tıklanır.

  • “Gider Tahsilatı” seçilerek “Tapu ve Kadastro Ücreti Sorgulama ve Ödeme” kısmına gidilmelidir.

  • Çıkan yönlendirmeler doğrultusunda tapu masrafları internet üzerinden ödenebilmektedir.




2021 Tapu Masrafları Nereye Yatırılır?

2021 tapu masraflarının yatırılacağı yer gayrimenkulün bağlı olduğu kurumlardır. Vergi Daireleri üzerinden 2021 tapu masrafları ödeme işlemleri yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra işlem yapılan Tapu Müdürlüğü’nün anlaşması bulunan bankalar üzerinden ödeme yapmak mümkündür. İşlem gerçekleştiren kişilere Tapu Müdürlüğü tarafından gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır. Tapu harç tutarlarının nereye yatırılacağı alıcı ve satıcılara SMS yoluyla bildirilmektedir. Ödenecek olan tutar ve hangi kurumlar üzerinden ödeme yapılacağı bu sayede netleşmektedir.

Tapu harcının yatırılabileceği banka sayısı geçmiş dönemlerde kısıtlıyken günümüzde pek çok banka üzerinden ödeme yapılabilir. Mevzuata bağlı olarak ücretlerin farklı bankalara yatırılabilmesi mümkündür. Tapu masrafları için ödeme yapılabilecek bankalar şunlardır:

  • Şekerbank

  • Garanti Bankası

  • Ziraat Bankası

  • Turkish Bank

  • Albaraka Türk Katılım Bankası

  • Yapı Kredi Bankası

  • İş Bankası

  • Halk Bankası

  • Türkiye Finans Katılım Bankası


2021 Tapu Masrafları Sorgulama

2021 tapu masrafları sorgusu e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Tapu masraflarını sorgulamak isteyen kişiler, şifre ve kullanıcı adlarıyla sisteme giriş yapmalıdır. Sorgulama işlemi için Vergi Dairesi veya Tapu Müdürlükleri’ne şahsen gitmeye gerek yoktur. E-Devlet’e giriş yapıldıktan sonra tapu masrafları sorgulama işlemi hem alıcı hem de satıcı taraf için gerçekleştirilebilmektedir.

Daha Düşük Tapu Masrafı Nasıl Ödenir?

Daha düşük tapu masrafı ödemenin yolu yasal olarak bulunmamaktadır. Sıklıkla başvurulan yöntemlerden birisi gayrimenkul değerlerinin Tapu Dairesi’ne düşük olarak verilmesidir. Tapu masrafları gayrimenkul değeri üzerinden hesaplandığından harç tutarı düşmektedir. Alıcı ve satıcılar tarafından bu yöntemin benimsenmesi gelir vergileri üzerinde düşüşe yol açmıştır. 2021 tapu masrafları konusunda daha düşük ödeme yapmak için izlenen bu yöntem yasal olarak kontrol altındadır. Gelir İdaresi Başkanlığı, gerçekleştirilen işlemlerin takibini yaparak bu tip durumlarda cezai yaptırımlar uygulamaktadır.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri