İşyeri, Dükkan Kiracıları Dikkat! Mahkemeden Pandemi Nedeniyle Kira İndirimi Konusunda Emsal Karar Çıktı!

Korona virüs salgını nedeniyle Mart ayında alınan zorunlu tedbir kararları kapsamında pek çok işyeri kapatılmış, esnaf kepenk indirmek zorunda kalmıştı.

Korona virüs salgını nedeniyle Mart ayında alınan zorunlu tedbir kararları kapsamında pek çok işyeri kapatılmış, esnaf kepenk indirmek zorunda kalmıştı. Ekim ayına girilmesine rağmen halen insanların hastalık kapma korkusu ile hareket etmeleri esnafın ve işyerlerinin büyük zarara uğramalarına neden oldu. Süreçte kira erteleme ve kira indirimi konuları çok tartışılırken korona virüs nedeniyle kira indirimi konusunda mahkemeden emsal karar çıktı. Detaylar haberimizde...

Pandemi ilan edilen korona virüs milyonlarca insanı sağlığından etmesinin yanı sıra büyük maddi kayıp yaşamasına neden olurken dev ülkelerin ekonomilerini bile çökme noktasına getirmişti.



Salgına hazırlıksız yakalanan küçük esnaf, KOBİ ve işletmeler büyük kayıplar yaşarken en büyük zorluğu da kira ödeyenler yaşamıştı. Süreçte kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan işletmelerin kiraları ertelenirken özel şahıslara ait olan işletmelerin, dükkanların ve işyerlerinin kira ödemeleri ise dükkanları kapalı olmasına rağmen devam etmişti.



PANDEMİ OLAĞANÜSTÜ DURUM OLARAK KABUL EDİLDİ, MAHKEMEDEN YÜZDE 50 KİRA İNDİRİMİ KARARI GELDİ!



Yaşanan süreçte korona virüs salgını nedeniyle işletmesi kapalı kalan ve büyük zarara uğrayan Bursalı esnaf işyeri kira indirimi için mahkemeye başvuruda bulundu. Bursada'da görülen davada restoran işleten Ahmet Yahyaoğlu pandemi nedeniyle işlerinin bozulduğunu gerekçe göstererek mahkemeye başvuruda bulundu ve aylık 23 bin lira olan kirası için yüzde 50 indirim talep etti.



Alt mahkemenin reddetti karara itiraz eden işletme sahibi Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi tarafından verilen karar ile zafer kazandı. Virüsün önceden öngörülemeyecek olağanüstü bir durum olduğunu belirten mahkeme işletme sahibinin talebini haklı bularak kiraya indirim yapılmasına hükmetti.





KORONA VİRÜS NEDENİYLE İŞİ BOZULAN ESNAF İÇİN KİRA İNDİRMİ KONUSUNDA EMSAL KARAR OLARAK GÖSTERİLEBİLECEK!



Avukat Olcay Göçüm verilen kararın önemli bir adım olduğunu belirterek "Türk Borçlar Kanunun 138. Maddesine dayalı olarak tedbir talepli kira uyarlaması dava açtık. İlk derece mahkemesi talebimizi reddetti. Ret kararına karşı Bursa Bölge Mahkemesi'ne itiraz ettik. Yapılan itiraz üzerine Bursa 4. Hukuk Dairesi, tarihi bir karar verip, Türkiye'de ilk defa pandemi süreci sırasında emsal niteliğinde tedbir kararı vererek, ödenen 23 bin 500 lira aylık kirayı tedbiren yüzde 50 düşürerek 11 bin 500 liraya indirdi.



Bu karar ilk derece mahkemeleri açısından ve Türkiye'deki diğer bölge mahkemeleri açısından emsal nitelikte bir karardır. Bursa Bölge Adliyesi 4. Hukuk Dairesi'nin verdiği karar, Bursa bölgesinde geçerli. Ancak başka illerde açılacak davalarda Bursa'da verilen karar emsal gösterilebilir" diyerek esnafın bu kararı emsal karar olarak göstererek mahkemeye başvuruda bulunabileceğini söyledi.



Pandemi nedeniyle esnaf ve işletme sahipleri büyük maddi kayıplar yaşanmış, dükkanlar aylarca kapalı kalırken açıldıktan sonra da vatandaşın virüs korkusu ile yine evlerde kalması esnafı mağdur ederek büyük gelir kaybı yaşamalarına neden olmuştu.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri