İzinsiz konut kiralayanlara 100 bin TL para cezası!

Konut kiralamada son dönemde en çok gündeme gelenlerden biri de turizm sektöründe izinsiz konut kiralama konusu yer aldı. Yapılan açıklamalara göre cezaların detayları belli oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Meclis'in açılması ile birlikte yapılan ilk çalışmalar arasında turizm amaçlı kiralanan konutlar yer aldı. Bu sektörün daha iyi ilerleyebilmesi açısından yeni kanunların ve düzenlemelerin yapıldığı ifade edildi. Düzenleme çerçevesinde vatandaşlar için yapılan açıklamalarda bir konutun turizm amaçlı en fazla 100 gün kiralanabileceği ifade edilmişti.

KİRALIK EVLER İÇİN DÜZENLEME DETAYLARI BELLİ OLDU!

Yapılan düzenlemeler sonucunda bu süreçte alınan başlıca kararlar şu şekildeydi;

  • Bir konutun turizm amaçlı kiraya verilmesi için tüm kat maliklerinin onayı gerekecek.
  • Konutlar turizm amaçlı 100 güne kadar kiralanabilecek.
  • Kiralamalar için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ruhsat alınması zorunlu olacak.
  • Sağlık ve hijyen kullarına uyulmadığının tespiti durumunda izin belgesi iptal edilecek.

CEZALAR NETLEŞMEYE BAŞLADI!

Konu hakkında merak edilen bir diğer detay ise kişilerin yukarıda verilen yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesinin ardından ne kadar ceza alabilecekleri oldu. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren hayata geçirilmesi planlanan bu düzenleme kapsamında verilen şartlara uymayan vatandaşlara 100 bin TL ceza verilebileceği ifade edildi.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ AÇIKLADI!

Bu kapsamda vatandaşlara sunulan yeni günübirlik ev düzenlemesine ilişkin Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Emlak ve Emlak Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ender Güler açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamalar şu şekildeydi;

“Günübirlik kiralamalar komşuluk ilişkilerini riske edebiliyordu. Aynı apartmanda yaşayan kişiler, kimin girip kimin çıktığından emin olamadıklarından, bu durumdan olumsuz etkilenebiliyor. Bu kimi zaman gürültüden kimi zaman da güvenlik endişesinden kaynaklanabiliyor.

İhtiyaç duyulmasının bir sebebi konut kıtlığı ve artan kiralar olabilir. Ev sahipleri normal kiraya vermektense günlük kiraya vermeyi tercih edebiliyor. Kısa süreli daha fazla gelir elde edebilmek adına. Bu durum da konut kıtlığı ve kira artışlarına neden olabiliyor.

Günlük kiralık evlerde vergi kaçakçılığı da olabiliyor. Bu durumun önüne geçmek ve kayıt altına almak için de bu düzenlemeler ihtiyaç olarak görülmüş olabilir. Hangi konutun nasıl kiraya verildiği kayıt altına alınamıyor sonuçta.

Bir de taşınmazların değer artışları son zamanlarda sıklıkla konuşuluyor. Genelde turistik amaçlı kiralamalar, emlak fiyatlarını bu şekilde yönlendirebilir, yönetebilir. Turistik bölgelerdeki kira artışları taşınmazların da değerini artırıyor. Bu düzenlemelerle bunun da önüne geçilmek isteniyor aslında.”

Emlak Haberleri Haberleri