İzmir Depremi Süreci Hızlandırdı: Fay Yasası Geliyor! İşte Yasa Kapsamına Girecek 18 İl Listesi ve Alınacak Önlemler

İzmir'de yaşanan depremin ardından yıkılan 17 binanın enkazı altında yitirdiğimiz 114 canın ardından fay hattı üzerinde yapılaşma yasağı olarak ta anılan fay yasası için düğmeye basıldı.

İzmir'de yaşanan depremin ardından yıkılan 17 binanın enkazı altında yitirdiğimiz 114 canın ardından fay hattı üzerinde yapılaşma yasağı olarak ta anılan fay yasası için düğmeye basıldı. Süreç hızlanırken fay yasası 18 il de merak konusu oldu. Peki, fay yasası nedir, yasa çıkarsa ne olacak, fay yasası hangi illerde var?

Türkiye'de pek çok yerleşim biriminin aktif fay hatları üzerine kurulu bulunması ve ne yazık ki yapı stokunun buna uygun inşa edilmemesi her depremin büyük bir felakete dönüşmesine neden oluyor.



Kentsel dönüşüm konusunda da vatandaşlar ile müteahhitler arasında yaşanan rant savaşı süreci baltalarken ne yazık ki olan bu tip binalarda oturmak zorunda kalan vatandaşlara oluyor.



FAY YASASI NE DEMEK?



Fay hattı geçtiği tespit edilen illerde depremin olası zararlarını en aza indirgemek, fay hatları üzerinde yapılaşmayı engellemek, var olan konutların ve yapıların ise kentsel dönüşüm projeleri ile güvenli alanlara taşınmasını sağlayacak özel bir yasa çalışmasıdır. Fay hatları üzerinde yer alan taşınmazlar fay yasası çıktığı anda kentsel dönüşüm ile yıkılacak, bu bölgede evi olan vatandaşlar ise devletin belirlediği güvenli alanlarda yapılacak olan yeni ve güvenilir konutlarına taşınacak.



FAY YASASI HANGİ İLLERDE VAR? 18 İL HANGİSİ?




  1. Aksaray,
  2. Bolu,
  3. Sakarya,
  4. Yalova,
  5. Bursa,
  6. Balıkesir,
  7. Manisa,
  8. İzmir,
  9. Aydın,
  10. Denizli,
  11. Erzurum,
  12. Kahramanmaraş,
  13. Hatay,
  14. Hakkari,
  15. Muğla,
  16. Eskişehir,
  17. Kütahya,
  18. Bingöl.




FAY YASASI NE ZAMAN ÇIKAR?



Yaklaşık 20 senedir gündemde olan ve yaşanılan her depremden sonra bir kere daha gündeme gelen fay yasası kapsamında sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve meslek odalarından "Türkiye Afet Risk Azaltma Platformu" kurularak çalışmalara başlanmıştı. İzmir depremi sonrası bu çalışmalar hızlandırıldı.



İSTANBUL NEDEN FAY YASASI LİSTESİNDE YOK?



Merak edilenlerin başında her an büyük bir depremin vurma riski olan İstanbul'un neden listede yer almadığı konusu olmuştu. İstanbul için özel bir çalışma yürütülürken 19 ilçeyi etkileyen fay hattı için özel bir çalışma yürütülüyor. Hem bu ilçelerde fay hattına yakın olan bölgelerde yeni bina inşaatlarına izin verilmemesi hem de önceden inşa edilen ve depreme dayanıklı olmayan binaların kentsel dönüşümle taşınması amaçlanıyor.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri