İzmir depreminde riskli yapı tespiti yapılmasına rağmen boşaltılmayan 2 binanın yıkılması sonrasında gözler riskli yapılara çevrilmişti. Bugün İstanbul Ataşehir Belediyesi sınırları içerisinde yer alan riskli bina yıkımı esnasında bina sakinleri ile belediye ekipleri arasında arbede yaşandı. Ortaya çıkan görüntüler izleyenlere İzmir depremi hakkında ne kadar hızlı unutuldu yorumları yapılmasına neden oldu.
İzmir'de yaşanan depremde riskli yapı olmasına rağmen boşaltılmayan binaların yıkılması ve enkaz altında 165 vatandaşımızın can vermesinin ardından gözler riskli yapı tespiti yapılan binalara çevrilmişti. İzmir depreminde enkaz altında yakınlarından gelecek bir haberi umutla bekleyen insanların gözyaşları ve yaşamış oldukları pişmanlıklar ne yazık ki çok hızlı unutuldu.
İSTANBUL ATAŞEHİR'DE 6 SENEDİR RİSKLİ YAPI OLARAK BELİRLENEN BİNA SAKİNLERİ YIKIMA KARŞI ÇIKTI, BÜYÜK ARBEDE YAŞANDI!
Ataşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında riskli yapı raporu verilen binalar için yıkım işlemlerine başlandı. Yeni Sahra Mahallesi Bostan Sokak ve yakın civarında yer alan 84 bina sakinleri 2014 yılında bir mütehhit ile anlaştı ve evlerini kentsel dönüşüme verdi. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında binalardan alınan beton ve karot örnekleri üzerinden yapılan incelemelerde binaların depreme dayanıksız olduğu tespit edilerek riskli yapı raporu düzenlendi ve yıkım kararı verildi.
Ancak raporun ardından yıkım kararının alınması ile beraber inşaat sözü veren müteahhit çalışmalara bir türlü başlamadı ve ortadan kayboldu. Sabah saatlerinde mahalleye gelen ekipler ile mahalle sakinleri arasında büyük arbede yaşandı. Mahalle sakinleri arasında yer alan ve kendi evine de yıkım kararı çıkan Havva Aras sabah 10:00 sularında mahalleye çevik kuvvet polislerinin geldiğini belirterek "Su, elektrik, doğalgaz kesilecek. Doğalgazı kestiler ana şalterden, ondan sonra bir hafta izin verildi, ‘bir hafta içinde çıkın’ denildi. Pandemi zamanı zaten işsizlik kim, nasıl nereye çıkacak? Karot aldılar, sağlam binaları da, çürüğü de birbirine kattı, hepsini çürük diye çıkardı raporu. Şu anda ‘yapacağız, sizi kiraya yollayacağız, kira bedelinizi ödeyeceğiz’ dediler. Ama bir şey yok, başlamıyor" diyerek yıkıma karşı çıktıklarını söyledi.
Yapılan açıklamalar akıllara İzmir'de Rıza Bey Apartmanında yaşananları getirdi. Rıza Bey Apartmanı sakinleri de binalarına riskli yapı raporu verilmesine rağmen karşı çıkmış, yıkım gerçekleşmemiş, 30 Ekim tarihinde yaşanan 6.9 şiddetindeki depremin ardından ne yazık ki enkaz altında çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.
İstanbul'da yaşanan olayda ise mahalle sakinleri sağlam binalar ile çürük binaların raporlarının birbirine karıştırıldığıın savunarak yıkıma karşı çıktılar.