Zemin sıvılaşması nedeniyle 30 Ekim tarihinde İzmir'de yaşanan depremde çok sayıda bina yıkılırken deprem riski yüksek olan illerimiz arasında yer alan Van içinde benzer bir riskin bulunduğu ortaya çıktı. Detaylar haberimizde...
İzmir'de yıkılan çok sayıda bina için zemin sıvılaşması tespit edilmesi gözleri binaların kendisi kadar zeminlerine de çevirdi. Türkiye'de deprem riski yüksek olan iller arasında yer alan Van ilinde de benzer özelliğe sahip olan çok sayıda yerleşim yeri bulunduğu ortaya çıktı.
Konu hakkında açıklamada bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Fırat Durmaz daha önce de büyük depremlerin yaşandığı Van için zemin sıvılaşması uyarısında bulundu.
VAN'DA SON YAŞANAN 2 DEPREMDE 644 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETMİŞTİ!
Hatırlanacağı üzere Van ilimizde biri 23 Ekim 2011 tarihinde 7.2 şiddetinde ve ikincisi ise 9 Kasım 2011 tarihinde 5.2 şiddetinde olmak üzere iki büyük deprem yaşanmış ve bu depremlerde 644 kişi hayatını kaybetmişti.
9 yıl önce meydana gelen depremde çok sayıda bina yıkılırken yine yıkılmamasına rağmen ağır hasar alan çok sayıda bina için hasar tespit çalışmaları başlamıştı. Konu hakkında açıklamada bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Fırat Durmaz "İlimizin bazı bölgelerinde zeminden kaynaklı riskli bölgeler var. Tabi bu riskli bölgelerde yapı yapılmamalı tabiri yanlış olur. Elbette yapı yapılabilir. Ama gerekli zemin iyileştirilmelerinin yapılması lazım. Deprem sırasında salınımlardan kaynaklı zeminin sıvılaşma riskinin yüksek olduğu bölgeler var. Bunları nerden biliyoruz. Jeoloji mühendislerinin yapı inşasından önce yapmış oldukları jeoloji çalışmalarının sonuçlarından, raporlarından rahatlıkla görebiliyoruz" diyerek zemin sıvılaşma uyarısında bulundu.
ÇOK ACİL HASAR TESPİT ÇALIŞMASI YAPILMASI GEREKİYOR!
2011 yılında yaşanan depremden sonra hasar görmesine rağmen yıkılmayan binalar olduğunu belirten Durmaz İzmir'da yaşanan büyüklükte bir depremin Van'da olması halinde çok büyük bir yıkım yaşanabileceğini belirterek mutlaka tüm şehri kapsayan bir hasar tespit çalışması yapılarak depremden etkilenen ancak yıkılmayan binaların tespit edilerek gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.
Zemin sıvılaşması olan bölgelerdeki evlerin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Durmaz sıvalaşma olan bölgelerde ise zeminin güçlendirilmesinin ardından konut inşaatına başlanması gerektiğini vurguladı.