İzmir'de Çok Kritik Kentsel Dönüşüm Uyarısı: Yarın Çok Geç Olabilir!

30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan deprem ile yıkım yaşayan İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmaları artık daha da önemli hale gelirken yeni bir kentsel dönüşüm çağrısı geldi. İzmir'de hem vatandaşlara hem de yetkililere konu hakkında gerekli adımların daha hızlı atılması uyarısı yapıldı.

Sisam merkezli olarak 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen 5,9 şiddetinde ki deprem İzmir'de yıkıma neden olmuş, yıkılan binaların enkazı altında yapılan arama kurtarma çalışmaları büyük dramlara neden olmuştu.

Enkaz altından günler sonra sağ çıkarılan kişiler büyük sevinç yaşanmasına neden olurken enkaz altında yitirilen canlar ve arkalarında bıraktıkları hikayeler de göz yaşları yaratmıştı. Aradan geçen uzun zamanın ardından şehirde yaraların sarılması için çalışmalar başlarken ne yazık ki halen istenilen hıza ulaşılamadı.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ACİL GÜÇBİRLİĞİ ÇAĞRISI GELDİ!

Konuyu köşesine taşıyan Milliyet Gazetesi yazarı Engin Uğur Ağır taraflara birlik olma çağrısında bulunarak “Artık zaman geçirmeden kenetlenmemiz lazım. Acil güçbirliğine gidilmeli. Uygulama safhası hemen başlamalı. Unutmayalım ki, İzmir’de yıkılan binaların hemen hemen hepsi, 1992-1999 yılları arasında ruhsatlandırılmış ve 1975 yılındaki yönetmeliğe göre yapılmış. Benzer bir depremde aynı acıları tekrar yaşamayalım” diyerek çok hızlı bir şekilde gereken adımların atılması gerektiğini söyledi.

İzmir'de oturan kişilerin kentsel dönüşüm konusunda nasıl bir yol izleyeceklerini bilmemesinden dolayı kara kara düşündüklerini belirten Ağır "Devletten alacağı kredi miktarını biliyor, ancak geri ödemede kafaları karışık. Sadece emekli aylığıyla bu işin üstesinden gelemeyeceğini düşünüyor birçok sakin. Hükümetin bu konuda vatandaşa yardımcı olması lazım. Şu anda 0.40 olan faiz oranının daha da aşağı çekilmesi, vade süresinin de en az 20 yıl olması gerekir ki, mülk sahibi ödeme sıkıntısı yaşamasın” diyerek kentsel dönüşüm destekli konut kredisi paketinde verilen desteğin arttırılması gerektiğini söyledi.

Emlak Haberleri Haberleri