Koronavirüs salgını döneminde konut fiyatlarında yaşanan yükseliş tüm dünyada etkisini gösterirken fiyatların en çok arttığı ülke Türkiye olmuştu. Küresel piyasalarda yaşanan dalgalanma, enflasyon rakamlarındaki yükseliş, konut üretiminin azalması, inşaat malzemelerine gelen zamlar ve yoğun mülteci göçü fiyatları katlamıştı.
Boş ofislerin konuta dönüşümüne izin verilmesi, TOKİ 250 bin sosyal konut projesi ve kira zammının yüzde 25 ile sınırlandırılması gibi önlemlerle konut fiyatlarında normalleşme süreci başlamıştı. Konut fiyatlarında düşüş bu seferde Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan depremle sekteye uğradı.
KONUT FİYATLARINA DEPREM ZAMMI!
6 Şubat tarihinde meydana gelen büyük deprem felaketi ile 11 ilde büyük bir yıkım yaşanırken depremin etkisi ile hem evleri yıkılan hem de artçı depremlerle endişe yaşayan kişilerin göçü başlamıştı. Depremden kaçan kişilerin sığındıkları illerde ise artan talep nedeni hem satılık hem de kiralık konut fiyatlarında yükseliş başladı.
İzmir'de emlakçılık yapan Altan Küçükbayraktar yaptığı açıklamasında "Fırsatçılığın önüne geçmeye çalışıyoruz. Foça, İzmir, Karabağlar'da olan konut ve kira artışları konusunda çok şikayetler geliyor. 3 milyon lira olan yerlere 7-8 milyon lira isteniyor. Yüzde 165-yüzde 170 civarında geçen seneye göre artışlar var. Pandemi sürecinde İzmir bölgesine talep arttı. 3 bin lira olan kiralar 12 bin liralara kadar yükseldi" diyerek kiraların pandemi döneminde arttığını söyledi. Yaşanan yükselişin ana nedeni ise talebi karşılamaya yetecek düzeyde konut olmaması olarak gösterildi.