Japon deprem uzmanından Türkiye'ye büyük deprem uyarısı!

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki’nin Türkiye ile ilgili olarak yaptığı açıklamalar korkuttu. Türkiye’de büyük bir deprem beklendiğini açıklayan deprem uzmanı bazı fay hatlarının kırılmaya başladığını söyledi.

Deprem ülkesi olan Türkiye için son deprem uyarılarını Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki yaptı. Afyon Kocatepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Kulübü tarafından düzenlenen seminere katılan Yoshinori Moriwaki çok önemli açıklamalarda bulundu.

JAPON DEPREM UZMANI AÇIKLADI!

Türkiye’nin Japonya gibi bir deprem ülkesi olduğunun altını çizen Yoshinori Moriwaki, “Deprem için ilk olarak yapılması gereken depreme hazırlıklı olmaktır. Kurumlar ve insanlar depreme hazırlık yapmalılar. Türkiye’de büyük bir deprem bekleniyor. Özellikle Marmara Bölgesi’nde bu yönde işaretler var. Doğu Anadolu fayı ve Ege fayı da kırılmaya başladı.” dedi.

JAPONYA'DAKİ DEPREMLER TÜRKİYE'DEN FARKLI

Türkiye’deki deprem erken uyarı sistemi hakkında da konuşan Yoshinori Moriwaki, “Japonya’da meydana gelen depremler ile Türkiye’deki depremler arasında bazı farklar var. Japonya’daki depremler biraz daha derin yerlerde meydana geliyor. Depremde önce p dalga geliyor, sonra S dalga geliyor. Bunların arasında 10-20 saniye gibi bir süre var. Bundan dolayı Japonya’da herkesin telefonunda deprem uyarı sistemi var. P dalga geldiğinde uyarı veriliyor ve insanların kaçmak için 10-20 saniye süreleri oluyor. Türkiye’de ise deprem direkt olarak oluyor. Japonya’daki 10-20 saniyelik fark burada yok. Bu süre Türkiye’de çok daha az.” ifadelerini kullandı.

Büyük İstanbul depremine dair bir değerlendirme yapan Yoshinori Moriwaki, “Deprem varsa yerine bakılmaksızın buna hazırlık yapmanız gerekiyor. İstanbul’da yüzde 50 oranında binalar depreme dayanıklı değil. Bunu düzeltmek gerekiyor. Bu binaların yıkılıp yeniden yapılmaları hem maliyeti yükseltir hem de uzun zaman alacaktır. Onun yerine mevcut binaların güçlendirilmesi yolu tercih edilmelidir.” şeklinde konuştu.

Emlak Haberleri Haberleri