Kamu Müteahhitleri Batıyoruz Diyerek Dinamik Fiyat Farkı, Süre Uzatımı, Koşulsuz ve Cezasız Tasfiye Hakkı Talep Etti

Kamu Müteahhitleri Platformu inşaat maliyetlerindeki artış, demir çimento fiyatlarına zamlar nedeni ile iflasın eşiğine geldiklerini belirterek ek fiyat farkı, cezasız ve şartsız tasfiye hakkı istedi.

İlk olarak dolar kurunda yaşanan yükselişin etkisi ile adeta alev alan inşaat malzemeleri daha sonra ise Ukrayna ile Rusya arasında patlak veren savaş, pandemi döneminde yaşanan tedarik sorunları ve küresel krizler nedeni ile zam rekoru kırmıştı. Demir ve çimento fiyatları başta olmak üzere süreçte şantiyelerde kullanılan pek çok ürüne beklenmedik rekor zamlar gelirken bu zamlar en çok ihale ile proje alan ve sözleşme imzalayan kamu müteahhitlerini olumsuz etkilemişti.

İnşaat maliyetinde yaşanan ön görülemez yükseliş nedeni ile pek çok kamu müteahhidi zararına iş yapmaya başlarken yaşanan son durumda gelinen noktada ne yazık ki müteahhitler zararı karşılayamaz hale geldi. Süreçte hükümet tarafından çıkarılan fiyat farkı kararnamesi 2022'de beklentileri karşılamaktan son derece uzak kalırken kamu müteahhitleri "batıyoruz" diyerek hükümetten yeni taleplerini açıkladı.

KAMU MÜTEAHHİTLERİ "BATIYORUZ" DİYEREK EK FİYAT FARKI VE ŞARTSIZ TASFİYE HAKKI TALEP ETTİ!

Konu hakkında açıklama yapan Kamu Müteahhitleri Platformu Üyesi ve Özen İnşaat Kurucusu Emin Özen inşaat maliyet endeksinde yaşanan yükselişin yüzde 300 seviyesine ulaştığını belirterek "Sözleşmelerinde fiyat farkı şartı olmayan firmaların ifl ası kaçınılmaz görünüyor. Bu durum sadece firmaları değil Türkiye’yi de iflasa götürür” diyerek duruma acilen müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE İNŞAAT ÇÖPLÜĞÜNE DÖNER UYARISI GELDİ!

Yaşanan krizin Türk ekonomisine çok büyük yükler getireceğini belirten Özen "Kamu projelerini alan firmalar olarak iş bitimine kadar dinamik fiyat farkı, süre uzatımı ve tasfiye hakkı istiyoruz. Bu gerçekleşmezse Türkiye bir inşaat çöplüğüne dönecek. Kamu projeleri yarım kalacak" diyerek seslerini bir kere daha hükümete duyurmaya çalıştı.

Emlak Haberleri Haberleri