Kamu Tasarruf Tedbirleri 2021 Genelgesi Yayımlandı, Kamuya Taşınmaz Edinilmesi ve Kiralanması Yasaklandı!

Kamu kurum ve kuruluşlarını ilgilendiren Tasarruf Tedbirleri ile İlgili 2021/14 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, 30 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmelik kapsamında hizmet binası ya da lojman adı altında memur evi, eğitim tesisi, kreş ya da sosyal tesis ile ilgili arazi ve arsa alımı yasaklandı, yeni inşaatlara başlanması da yasaklandı.

Uzun süredir gündemde olan ve çıkarılması beklenen Tasarruf Tedbirleri ile İlgili 2021/14 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak 30 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yürürlüğe giren yeni yönetmelik kapsamında tüm kamu kurum ve kuruluşlarında pek çok konuda düzenleme yapılırken kamu konutu, lojman ve dinlenme tesisleri ile sosyal tesisler hakkında da yeni tasarruf tedbirleri kararları alındı.

YENİ HİZMET BİNASI Y ADA LOJMAN ADI ALTINDA MEMUR EVİ, EĞİTİM TESİSİ YA DA KREŞ BİNASI İNŞAATI YAPILAMAYACAK, ARAZİ VE ARSA ALINMAYACAK!

Son dönemde ekonomide yaşanan dalgalanma ve koronavirüs salgını nedeni ile sağlık giderlerinde yaşanan artış sonrasında kamu harcamalarında tasarruf tedbirleri genelgesi için beklenti oluşmuştu. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından üzerinde titiz bir çalışma yürütülen Tasarruf Tedbirleri ile İlgili 2021/14 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, 30 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni genelge ile milyonlarca kamu çalışanı ve memuru ilgilendiren çok sayıda düzenleme hayata geçirilirken kamu kurum ve kuruluşlarına pek çok sınırlama ve yasak getirildi. Bunlardan bazıları da inşaat sektörüne yönelik kısıtlamalar olarak öne çıktı. Yayımlanan genelge kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarınca Türkiye sınırları içerisinde ve yurt dışında hizmet binası, lojman, her ne adla olursa olsun memur evi, kamp, kreş, eğitim, dinlenme ve benzeri sosyal tesis ve bunlarla ilgili arsa ve arazi satın alınmayacak, kamulaştırılmayacak.

Genelgenin tamamına PDF formatı ile ulaşmak için TIKLAYINIZ...

Yine bunlarla alakalı olarak yeni kiralama işlemleri yapılamayacak ve yeni inşaata başlanamayacak. Bu konuda istisna sadece deprem nedeni ile yıkılma riski olan taşınmazlara verilecek. Ancak bunun içinde öncelik Hazine taşınmazına verilecek. Bu amaç için kullanılacak bir Hazine taşınmazı bulunmadığının teyit edilmesinin ardından kamu kurum ve kuruluşlarının mülkiyetinde bulunan ya da mülkiyetine tahsis edilmiş olan yerlere inşaat yapılmasına izin verilecek.

Yine taşınmazın tahliyesi için kesinleşmiş mahkeme kararı bulunuyorsa yani kanuni bir zorunluluk bulunuyorsa bu durumda yine yukarıdaki kurallara uygun olarak ilk olarak hazine taşınmazı sorgulanacak, hazine taşınmazı bulunmuyorsa bu durummda taşınmaz kiralarının yüksek olduğu yerler dışında rayiç bedeli dikkate alınarak ucuz olan taşınmazların kiralanması sağlanacak.

Emlak Haberleri Haberleri