Kanal İstanbul Projesi Son Dakika: Danıştay İhaleyi İptal Etti!

Kanal İstanbul projesi için yapılan ihale Danıştay'a takıldı. Halkalı Ispartakule Kapıkule yeni demiryolu projesi için yapılan ihale pazarlık usülü yapılması nedeniyle Danıştay tarafından iptal edildi

Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş sonrasında boğazın savaş gemilerine kapatılması ve Montrö Sözleşmesi üzerinden tartışmalara açılan Kanal İstanbul projesi hakkında flaş bir gelişme yaşandı. Danıştay tarafından görülen davada Kanal İstanbul geçişi için kullanılmak üzere inşa edilmesine karar verilen Halkalı-Ispartakule demiryolu projesi ihalesi pazarlık usulü ile yapılması gerekçesiyle Danıştay tarafından iptal edildi.

Halkalı-Ispartakule Arası Demiryolu Hattı İnşaatı ihalesi için Danıştay 13. Dairesi tarafından verilen karar kapsamında söz konusu ihalenin pazarlık usulü ile yapılması nedeniyle rekabet şartının yerine getirilemediği belirtilerek iptal edildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından 28 Haziran 2021 tarihinde yapılan Halkalı-Kapıkule Yeni Demiryolu İnşaatı Kapsamında Halkalı-Ispartakule Arası (Kanal İstanbul Geçişi) Demiryolu Hattı İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapımı işi ihalesi düzeltme yoluna kapalı, kesin karar olarak iptal edildi.

KANAL İSTANBUL PROJESİ İPTAL Mİ?

Kararın kamuoyuna duyurulmasının ardından pek çok kişi projenin iptal edildiği yönünde paylaşımlarda bulunurken söz konusu karar Kanal İstanbul projesini değil projenin etaplarından biri olan Halkalı-Kapıkule Yeni Demiryolu İnşaatı Kapsamında Halkalı-Ispartakule Arası (Kanal İstanbul Geçişi) Demiryolu Hattı İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapımı işi ihalesini kapsıyor. Yani iptal edilen ihale Kanal İstanbul projesinin değil, bu projenin bir bölümüne ait ihale olarak öne çıkıyor.

İptal edilen ihaleyi düzenlenen oturumda Gülermak-Yapı ve Yapı-Taşyapı ortaklığı kazanmış, ortaklık tarafından verilen 3 milyar 111 milyon 362 bin 15 TL bedel en iyi teklif olarak kabul edilmişti. Açık ihale yapılmaması nedeni ile Modifalt İnşaat Makina Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti ihalenin yasaya aykırı olmasını gerekçe göstererek yargı sürecini başlatmış, süreçte Ankara 18. İdare Mahkemesi tarafından 14 Ekim 2021 tarihinde dava reddedilmişti.

Davacı şirketin karara itiraz etmesi ile süreç yargıya taşınmış ve mahkeme sürecinde Danıştay devreye girmişti. Danıştay tarafından görülen duruşmada ihalenin acil olmadığı için pazarlık usulü ile yapılamayacağı ve bu nedenle hukuka aykırı olduğu onaylandı. Böylelikle ihale iptal edilmiş oldu. Süreçte ihalenin bir kere daha tekrarlanması bekleniyor.

Emlak Haberleri Haberleri