Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kanal İstanbul Projesi için hazırlanan ortak mevzuat çalışması tamamlandı. Bu çalışma kapsamında Kanal İstanbul Projesi; yap işlet devret modeli ile tamamlanacak.
İstanbul adına gerçekleştirilecek en önemli projelerin başında gelen Kanal İstanbul Projesinde yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.
Muhafet partilerinin karşı olduğu Kanal İstanbul Projesi'nde son gelişme iki bakanlığı ortak çalışması ile yürütülen mevzuat düzenlemesi oldu. İşte Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre; Kanal İstanbul Projesi'nin mevzuat detayları.
KANAL İSTANBUL PROJESİNDE MEVZUAT DETAYLARI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen mevzuat düzenlemesinde çalışmalar son noktaya ulaştı. Oluşturulan düzenlemeye göre Kanal İstanbul, proje yap işlet ve devret modeli ile tamamlanacak.
Projenin yapım aşamasında ihaleyi kazanan firma için de ek avantajlar sağlanacak. Buna düzenlemeye göre proje için çalışacak olan firmalar inşaatta kullanacakları her türlü teknik ekipman için vergi muafiyeti sağlanacak; elde ettikleri gelirler kurumlar vergisinden istisna olacaklar.
Kanal İstanbul Projesinde inşaat aşamasının 7 yıl sürmesi bekleniyor. Bu süre zarfında oluşacak maliyet tutarı ise 75 milyar TL olarak hesaplandı. Ayrıca proje tamamlandığında ilk 10 seneden 182 milyar dolar gelir sağlaması öngörülüyor.
Çevre Bakanlığı'nın Raporu
Çevre Bakanlığı'nın 2020 yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu'nda yer alan Kanal İstanbul Projesi açıklamasında "Kanal İstanbul projesi ile yatay mimari uygulaması esas alınarak, çevre dostu, kadim değerlerini koruyan ve afet riskini bertaraf eden sağlıklı ve güvenli yaşam alanı oluşturmak suretiyle İstanbul'un uluslararası metropoller arasında bir 'Dünya Markası' olması hedeflenmiştir" ifadeleri yer aldı.