Kanal İstanbul Tartışmaları Alevlendi! Proje Devlet Projesi Mi, Değil Mi?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturma sonrasında Kanal İstanbul tartışmaları yeniden alevlendi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturma sonrasında Kanal İstanbul tartışmaları yeniden alevlendi. Bir türlü başlanamayan dev projede bu seferde devlet projesi tartışması yaşandı. Peki, Kanal İstanbul devlet projesi mi, değil mi?

İçişleri Bakanlığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından asılan Kanal İstanbul pankartları nedeni ile başlatılan soruşturma Kanal İstanbul projesi tartışmalarını alevlendirdi.



KEMAL KILIÇDAROĞLU KANAL İSTANBUL AÇIKLAMASI



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da yapmış olduğu açıklamasında Kanal İstanbul'un devlet projesi olmadığını savunurak "Kanal İstanbul devlet projesi değil, Erdoğan'ın çıkar projesidir. Kaldı ki bu projenin yapılacağı da yok. Bu ülkede olan bitenleri örtbas etmek için bunu ortaya attılar" sözleri ile projeyi çıkar projesi olarak tanımladı.



ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM'UN KANAL İSTANBUL AÇIKLAMASI



İstanbul'a yapılacak her projede İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın onayının alınmasının mümkün olmadığını belirten Bakan Kurum "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının kişisel olarak projeye olduğu karşı tutum sorgulanmıyor veya incelenmiyor. Burada incelenen konu İstanbul Büyükşehir Belediyesi kaynaklarının kullanılarak projeye karşı çıkılması. Yapılan incelemede bölücülük, ayrımcılık suçlaması kesinlikle yok.



Ekrem İmamoğlu başkanımızın bu noktada yapmış olduğu kişisel görüşlerine de kimse bir şey diyemez. Biz kimseyi görüşünden, düşündüğü fikrinden dolayı eleştiremeyiz. Böyle bir hakkı kimsenin yok, böyle bir tutum içerisinde de değiliz. Olayı getirip sanki bir bölücülük var, sanki birilerine konuşma yasağı getiriliyor, 'sen bu konuda görüşlerini, fikirlerini söyleme' sürecine yansıtmak olayı çarpıtmaktır. Burada incelemenin konusu kişisel görüşleri değil, bu görüşlere ilişkin kamu kaynağının kullanılıp kullanılmadığı" diyerek bölücülük iddialarını reddetti ve projenin devletin imkanları ile yapıldığına göre devlet projesi olduğunu savundu.





DEVA PARTİSİ BAŞKANI ALİ BABACAN'IN KANAL İSTANBUL AÇIKLAMASI



AK Parti'den ayrılarak kendi partisini kuran DEVA Partisi Başkanı Ali Babacan ise "Kanal İstanbul için devlet projesi diye bir kavram uydurdular. Neymiş; “devlet projesi” imiş. Hiç kimse bunu eleştiremezmiş. Ülkenin bu yokluğunda Kanal İstanbul diye bir projeye milyarlarca dolar para harcamaya hazırlanıyorsunuz. Tarım alanlarının suya ihtiyaç duyduğu, şehirlerimizin depreme karşı hazırlanması gereken bir dönemde Kanal İstanbul diye bir projeyi kafayı taktınız" diyerek projeyi eleştirmeye devam edeceklerini söyledi.



KANAL İSTANBUL YAPILACAK MI, İHALESİ NE ZAMAN, SON DURUM NE?



İlk olarak 2011 yılında gündeme gelen, aradan geçen 9 seneye rağmen halen temeli atılamayan Kanal İstanbul projesi büyük tartışmalara neden olmaya devam ederken projeyi iktidar "ulusal güvenlik ve devlet projesi" olarak nitelemeye devam ederken muhalefet ise rant ve çıkar projesi tezini savunmayı sürdürüyor.



Kanal İstanbul projesinin ÇED raporu süreci tamamlanırken 2021 yılında proje için ihaleye çıkılması bekleniyor.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri