Türkiye'de son yılların en büyük projesi olan ve üzerinde çokça tartışma yapılan Kanal İstanbul ile alakalı önemli gelişmeler yaşanıyor. Haziran ayının son haftasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile yapılacak temel atma töreninin ardından proje kapsamında inşa edilecek ilk köprünün inşaatına başlanacak.
İNŞA EDİLECEK İLK KÖPRÜNÜN DETAYLARI BELLİ OLDU
Kanal İstanbul projesi kapsamında inşa edilecek olan ilk köprünün Kuzey Marmara otoyolu Projesi Başakşehir – Bahçeşehir – Nakkaş Kesimi işi kapsamında Sazlıdere geçişine bağlanacak. İlk köprünün toplam uzunluğu 1.618 metre olacak. Köprü üzerinden 2x4 şeritli trafik geçişi imkanı bulunacak. 46 metre genişliğinde olacak köprünün kuleleri Diamond geometrisi ile inşa edilip 196 metre olacak.
İnşa edilecek olan ilk köprünün ana açıklığı 440 metre olacak. Sağ kısımda ve sol kısımda bulunan 210 metrelik yan açıklıklarla uzunluk 860 metre olacak. Viyadükler de eklendiğinde toplam uzunluk 1.618 metreye ulaşacak. Eğik askı halat miktarı 136 ve ankraj miktarı da 272 adet şeklinde hesaplandı. Köprünün kuleleri plan boyutları ve cidar kalınlıkları açısında değişken kutu kesitli olacak. Kuleler iki adet betonarme ayak üzerinde duracak. Bu ayaklar tabliye seviyesinde ve tepe bölümünde krişler aracılığı ile birbirlerine bağlantılı olacaklar.
6 KÖPRÜ İNŞA EDİLECEK
Kanal İstanbul projesi kapsamında güzergahta toplam 6 köprünün inşaatı tamamlanacak. Projenin genel maliyeti bugünkü hesaplamayla 15 Milyar dolar olacak. İnşa edilecek 6 köprünün maliyeti ise 1,4 milyon dolar olarak hesaplandı. Ancak ihale aşamasında bu maliyetler düşebilecek.
5 YILDA TAMAMLANACAK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkililerinin verdikleri bilgilere göre Kanal İstanbul projesinin inşa aşamasında 500 bin kişiye istihdam sağlkanacak. Kanal İstanbul tamamlandığında kanalın her iki yakasında iki ayrı şehir kurulacak. Bu alanlarda yapılacak olan konut projeleri ile Kanal İstanbul'un maliyetinin çıkarılmasına dair de bir çalışma hazırlığı yapılıyor. 5 yıl sürecek olan inşaat çalışmalarının en geç 2027 yılında tamamlanması amaçlanıyor.