Kandilli Rasathanesi Müdüründen Şoke Eden Deprem Açıklaması: Marmara Depremi Ne Zaman, Kaç Şiddetinde Olacak?

Beklenen İstanbul depremi hakkında düzenlenen konferansa katılan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener önemli açıklamalarda bulundu.

1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında hem deprem farkındalığını arttırmak hem de Rasathane tarafından yeni kullanıma sunulan mobil uygulamayı tanıtmak için Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener özel bir basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen basın toplantısında Özener tarafından çok konuşulacak açıklamalara imza atıldı.

Düzenlenen toplantının ana gündem maddesi beklenen Büyük İstanbul Depremi olarak öne çıkarken Özener yapmış olduğu açıklamasında bugünkü teknoloji ile ancak deprem tahmini yapılabildiğini, depremin kesin olarak ne zaman, nerede olacağını söylemenin mümkün olmadığını belirtti. Aynı durumun Marmara Depremi içinde geçerli olduğunu belirten Özener depremin olacağını, en az 7 şiddetinde beklendiğini ancak ne zaman olacağını kesin olarak bilemeyeceklerini belirtti.

BEKLENEN BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ KAÇ ŞİDDETİNDE OLACAK?

Marmara depremi için beklenen zamanın gelip gelmediğini söylemenin mümkün olmayacağını belirten Özener her geçen gün bölgede bir enerjinin biriktiğini, biriken enerjinin de depremin şiddetini arttırdığını belirterek "Deprem, bugün olur, yarın olur ya da 6 ay sonra olur dermenin bir anlamı yok. Ancak süre geçtikçe burada biriken enerjide büyüyor. Enerjinin birikmesi demek, burada olacak depremin büyüklüğünün de artması anlamına geliyor.

Benim Marmara depremi şiddeti için kendi kişisel tahminim 7 şiddetinin üzerine olması yönünde. Beklenen Marmara Depremi şiddeti konusunda yapılmış çok sayıda farklı bilimsel çalışma bulunuyor. Bu çalışmalarda farklı senaryolar da çalışılıyor. Şahsımın da içerisinde yer aldığı grup tarafından yapılan araştırma sonucunda elde edilen verilerde Beklenen Büyük İstanbul Depremi şiddeti için 7.2 sonucu elde edilmişti" diyerek depremin ne zaman olacağının belli olmadığı ancak son derece şiddetli ve yıkıcı olduğu bilgisi paylaşıldı.

Emlak Haberleri Haberleri