Karar Yargıtay'dan! 6 aydan 2 yıla kadar cezası var! Eşyalı ev kiralayanlar dikkat

Eşyalı ev kiralanmasına ilişkin görülen bir davada emsal karar çıktı. Eşyalı ev kiralayan ve ayrılırken evden eşya alanlara 2 yıla kadar hapis cezası kararı çıktı.

Emlak365.com - Konut kiralamalarına ilişkin dava sayısının arttığı bu dönemde bir karar da Yargıtay'dan geldi. Kiralık daireden ayrılırken oluşan maddi zarar konusunda görülen davada Yargıtay emsal oluşturabilecek olan bir karara imza attı. Karar güvenin kötüye kullanılması nedeniyle 2 yıla kadar hapis cezası içeriyor.

YARGITAY'DAN 2 YILLIK HAPİS CEZASI KARARI

Elde edilen bilgilere göre bir kadın üç gün süreyle eşyalı bir ev kiraladı. Kiraladığı evin içerisinde ise kullanılmamış olan sıfır durumda olan kombiyi bulan kadın o kombiyi aldı ve ortadan kayboldu. Ev sahibi ise yaşanan hırsızlığı farketti ve polis ekiplerine başvuru yaptı. Hırsızlığı yapan kadın ise kısa süre içerisinde yakalandı. Olayın mahkemeye intikal etmesiyle birlikte söz konusu kiracılar farklı nedenlerden dolayı ceza aldılar. Bu cezalardan en önemlisi ise kiralanan eşyalı evden alınan eşya için oldu. Diğer davalar için emlak niteklikte olan dava sonucuna göre Yargıtay 15. Ceza Dairesi yaşanan olayı 'güveni kötüye kullanma' olarak değerlendirildi.

Güveni Kötüye Kullanma Olarak Nitelendirildi

Bu karar kapsamında kiralık evden eşya çalan kadın 'güveni kötüye kullanma' maddesinden ceza aldı. Bu cezanın hükmü ise 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası.

Kararın Gerekçesi

Kararın gerekçesinde mahkeme yaşanan hırsızlık olayına ilişkin detaylar hatırlatıldı. Bu kapsamda kiracı kadının sıfır kullanılmamış kombi ile 2 adet nevresim takımı çaldığının belirlendiği bildirildi. Mahkeme kiracının evde bulunan eşyaları kullanmak amacıyla kiralamasına rağmen evden ayrılırken eşyaları da götürdüğünü ve teslim edilmediğini de vurguladı karar gerekçesinde; "eylemin son yasal düzenlemelerle uzlaştırmaya tabi hale gelen basit güveni kötüye kullanma suçunu oluşturduğu gözetilmeden, suç vasfında yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulması yasaya aykırıdır. Sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu nedenle 5320 sayılı Kanun'un 8/1.maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK'nun 321.maddesi uyarınca bozulmasına oy birliği ile karar verildi." ifadeleri yer aldı.

Emlak Haberleri Haberleri