Miras paylaşımları aileler arasında sık sık sorun olmaktadır. Özellikle bu paylaşımdan dolayı kardeş kardeşe düşman olmaktadır. Lakin bunun çözümü yasalarla belirlenmiştir. Çocuklar babalarının mirasını nasıl paylaştırırlar? Yaşayan eş varsa onun mirastaki hakkı ne kadardır? Miras paylaşımında anlaşmazlık varsa nasıl çözülür? Miras dağıtımı yapılırken hangi kurallara uyulmaktadır?
MİRAS PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR?
Bir kişi vefat ettiğinde ona ait olan gayrimenkul veya menkul değerler yasal mirasçıların üzerine geçmektedir. Ancak mira spaylaşımı noktasında sorunlar yaşanmaktadır. Miras konusunda kanun kime ne kadar miras kalacağını belirlemektedir. Öncelikle çocuklar babalarının ilk mirasçılarıdır. Bu miras payı herhangi bir şekilde bir başkasına rıza dışında devredilemez.
Yaşayan eş varsa onun mirastaki hakkı da kanunla güvence altına alınmıştır. Yaşayan eşin miras payı dörtte bir olarak uygulanmaktadır. Kalan dörtte üçlük kısım ise çocuklar arasında paylaştırılır. Eğer yaşayan eş yoksa tüm miras çocuklar arasında paylaştırılmaktadır. Lakin bir vasiyetmane varsa o zaman miras paylaşımında farklı hesaplamalar yapılmaktadır.
Çocuklar babalalarının mal varlıklarında kanunla korunan saklı pay ile miras hakları bulunmaktadır. Bu miras vasiyetname ile bile bir başkasına devredilememektedir. Bundan dolayı toplam varlığında yarısı vasiyetname ile mirasçı olmayan veya olan birisine devredilebilir. Böylelikle miras paylaşımı yapılmış olur. Ancak vasiyetname kesinlikle çocukların saklı paylarına girmemelidir. Aksi durumda vasiyetname iptal edilir.
Çocuklar arasında anne ve babalarının mirasının paylaştırılması zaman zaman sorun olmaktadır. Bu konuda da çözüm yolu bulunmaktadır. Bunun çözüğmü için mahkeme yolu tercih edilebilir. Mahkemeye başvuran mirasçılar kendilerine kalan mirasın adil bir şekilde paylaştırılmasını talep edebilirler. Mahkeme de farklı çözüm yolları ile bu sorunu aşmaktadır. Ya miras herkesin kabul edeceği şekilde paylaştırılır ya da tüm miras satılarak mirasçılara payları oranında para dağıtımı yapılır.