Kasım Aralık 2020 Döneminde 200 Bin TL'ye Ev Alsam Ne Kadar Tapu Harcı Öderim?

Konut alacak olan vatandaşların masraf kalem listesinde ilk sıralarda tapu harcı ödemeleri bulunuyor.

Konut alacak olan vatandaşların masraf kalem listesinde ilk sıralarda tapu harcı ödemeleri bulunuyor. Peki Kasım ve Aralık aylarında ev almayı planlayan vatandaşlar ne kadar Tapu Harcı ödemesi yapacaklar? Haberimizde.

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde dikkat edilmesi ve gerekiyorsa sözleşme imzalanması gereken masrafların başında tapu harcı geliyor.



Normal şartlar altında alıcı ve satıcının ortak ödediği tapu harcı ödemeleri sözleşme ile sadece alıcı veya sadece satıcı olarak değişiyor. Bunun yanında yüzde 50 50 olan normal ödeme sistemi sözleşme imzalanarak yeniden düzenlemebilir.



GAYRİMENKUL ALIMLARINDA TAPU HARCI ÖDEMELERİ



Herhangi bir gayrimenkul alımı yapan vatandaşların tamamı sözleşmede aksi belirtilmemişse tapu harcı ödemesi yaparlar.



Tapu harcı ödemesi yüzde 4 oranında ödenir. Ancak bu oran standart oran olup alıcı ve satıcı arasında paylaştırılabilir. Eğer alıcı ve satıcı sözleşme imzalamazsa ödemeler yüzde 2 oranında alıcı ve yüzde 2 oranında satıcı olarak yapılır.



Sözleşme imzalanması durumunda ise ödemeler değişebilir.



Ev, arsa, arazi, işyeri gibi alımlarda alıcı ve satıcılar tapu harcı konusunda anlaşabilirler. Sözlü anlaşmalar daha sonra fikir ayrılığı oluşma ihtimali yüzüden bu tür anlaşmalarda yazılı sözleşme imzalanır. Yazılı sözleşmede alım ve satım işlemlerinde tapu harcının kim tarafından ödeneceği açıkça bildirilir. Alıcı ve satıcının imzasının yer aldığı bu sözleşme esasına göre tapu harcını sadece alıcı yada sadece satıcı ödener.



200.000 TL'lik Evin Tapu Harcı Masrafı



200 bin TL'ye satılacak olan bir evin tapu harcı masrafı yüzde 4 oranındadır. Yani 8 bin TL tapu harcı ödemesi yapılır. Eğer alıcı ve satıcı sözleşme imzalamadıysa ve her iki taraf eşit ödeme yapacaksa ödemeler 4 bin TL 4 bin TL olarak yapılır. Sözleşme varsa ödemeler sözleşmede yer alan oranlara göre tamamlanır.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri