Kentsel Dönüşüm Başvurusu Nereden, Nasıl Yapılır, Riskli Yapı Tespiti Raporu Nasıl Alınır?

İzmir depremi ile riskli yapı olmasına rağmen oturulmaya devam eden binaların yıkılması ve bu binaların enkazı altında 107 kişinin can vermesi insanları bir kere daha oturdukları evlerin sağlamlığı konusunda düşünmeye itti.

İzmir depremi ile riskli yapı olmasına rağmen oturulmaya devam eden binaların yıkılması ve bu binaların enkazı altında 107 kişinin can vermesi insanları bir kere daha oturdukları evlerin sağlamlığı konusunda düşünmeye itti. Durumun ciddiyetini anlayan çok sayıda kişi ise kentsel dönüşüm başvurusu yapmaya karar verdi. Peki, kentsel dönüşüm başvurusu nereye, nasıl yapılır, riskli yapı tespiti nasıl olur, deprem risk tespiti testi yapılan binalar yıkılır mı?

İzmir'de yaşanan depremde çürük olduğu bilinmesine rağmen oturulmaya devam edilen binaların yıkılması ve çok sayıda kişinin enkaz altında can vermesi vatandaşın kentsel dönüşüme olan bakış açısını değiştirdi.



KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞVURUSU NEREDEN, NASIL YAPILIR?



Kentsel dönüşüm başvuruları için atılan ilk adım kentsel dönüşüme verilmek istenen taşınmaz için riskli yapı raporu alınmasıdır. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilerek yetkilendirilen aracı kurumlara başvuruda bulunulması yeterlidir. Yaşadığınız şehirde bulunan bu kurumları internet üzerinden kısa bir araştırma yaparak bulabileceğiniz gibi aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden de bilgi edinmeniz mümkündür.

Apartmanlarda riskli yapı raporu almak için tek bir kat malikinin başvuruda bulunması yeterlidir. Yapılan incelemeler sonucunda yapının riskli yapı olduğunun belirlenmesi durumunda riskli yapı raporu düzenlenmekte, bu rapora diğer kat maliklerinin itiraz etmemesi durumunda bina yıkım kararı verilmektedir. Diğer kat malikleri tarafından riskli yapı raporuna itiraz edilirse bu durumda ikinci bir değerlendirme yapılmakta yapılan yeni değerlendirme sonucunda da bina riskli yapı olarak belirlenirse binanın yıkımına karar verilmekte, riskli yapı olarak belirlenmezse ise ilk karar iptal edilmektedir. Binanın riskli yapı olarak belirlenmesinin ardından değerlendirmeyi yapan firma zaten bina sahiplerini yönlendirmektedir.



KAÇ YAŞINDAKİ BİNALAR KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRİYOR, KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞARTLARI NELER?



20 yaşında daha eski olan binalarda kentsel dönüşüm başvurusu yapılırken yine binanın yapım tarihine bakılmaksızın temelinde ya da duvarlarında çatlak ve hasar olan binalarda da riskli yapı tespit raporu istenebilmektedir.



Riskli yapı tespit raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen lisanlı kuruluşlar tarafından yapılırken tek bir kat malikinin dahi başvuruda bulunmması binada riskli yapı denetimi yapılması için yeterli oluyor.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri