Kentsel dönüşüm alanları nasıl belirlenir? Oturulan bina, apartman için kentsel dönüşüm başvurusu yapılır mı? Kentsel dönüşüm projelerinin belirlenmesinde hangi özellikler aranır? Kentsel dönüşüme dair bilinmesi gereken tüm detaylar.
Son dönemlerde Silivri, Elazığ ve İzmir'de yaşanan depremlerin ardından kentsel dönüşüm projelerine olan ilgi arttı.
Eski binalarda oturan ve deprem riski yüksek olan kentlerde yaşayan vatandaşlar kentsel dönüşüm projelerinin belirlenmesi, uygulanması, başvuru ve diğer aşamalara ilişkin sürecin nasıl işlediğini merak ediyorlar. Emlak365.com olarak bu sürecin ayrıntılarını paylaşıyoruz.
KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNDE SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
TOKİ tarafından gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projelerinde süreç tamamen kurumların kontrolünde devam ediyor.
Kurumlar öncelikle kentsel dönüşüm için teknik verileri inceliyorlar. Gerçekleştirilen araştırmalarda jeolojik durum, zemin özellikleri, depremsellik, tarihi ve doğal miras gibi özelliklerin yanında bölgenin tasfiyesi zorunlu alanlar, afet bölgeleri ile kentsel arazi değeri yüksek ancak yapılaşma kalitesi düşük ve kentsel kimliğe uyumsuz alanlar özelliklerine uyması bekleniyor.
Bu kurallara uyan bölgeler için ise kentsel dönüşüm kararı verilebiliyor. Bu alanların belirlenmesinde ise belediye başkanlıkları rol üstleniyor. TOKİ belediyenin başvurusu üzerine alan bilgileri ışığında yerinde inceleme yapıyor ve daha sonra bir değerlendirme raporu hazırlıyor. Ardından belediye ile TOKİ arasında kentsel dönüşüm için imzalar atılıyor.