Kentsel Dönüşüm İçin Kritik Adım! Deprem Fonu Geliyor

Türkiye'de yer alan her 10 binadan 8'inin eski ve bakımsız olduğu ortaya çıkarken kentsel dönüşüm için deprem fonu kurulması gündeme getirildi.

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan rapor sunuldu. Türkiye'de yer alan binaların incelendiği ve olası bir depreme karşı alınabilecekler tedbirlere yer verilen raporda çarpıcı verilere yer verildi.

Açıklanan raporda yer alan verilere göre Türkiye'de inşaa edilen binaların yüzde 79'u deprem yönetmeliğinin çıkarıldığı 2000 senesinden önce inşaa edilen binalardan oluştu.

TÜRKİYE'DE BULUNAN TOPLAM BİNALARIN YÜZDE 79'U RİSKLİ! 2000 SENESİNDEN ÖNCE İNŞA EDİLEN BİNALAR DEPREMDE YIKILIR MI?

Türkiye 1999 yılında yaşanan deprem ile sarsılmış İstanbul ve Gölcük başta olmak üzere çok sayıda bina yıkılmış, yüzlerce kişi depremde hayatını kaybetmişti. Yaşanan depremin ardından yeni kanuni düzenlemeler yapılmış, binaların inşa süreçlerine yönelik tedbirler arttırılmıştı. Bu nedenle 2000 senesi konutlar için milat olarak kabul ediliyor.

Bu tarihten sonra yapılan binalarda denetimler daha fazal olduğu için depreme dayanıklılık daha yüksek olarak kabul edilirken 2000 senesinden önce yapılan binalar hem eski olmaları hem de denetimden geçmemeleri nedeni ile riskli olarak kabul ediliyorlar.

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu tarafından açıklanan rakamlara göre ülkedeki binaların yüzde 79'u 2000 senesinden önce inşa edilen binalardan oluşuyor. Bu konutların kentsel dönüşüm ile yenilenmesi için ihtiyaç duyulan kaynak ise 2,3 trilyon olarak açıklandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN MUTLAKA DEPREM FONU OLUŞTURULMALI!

Komisyon tarafından açıklanan rapora göre Türkiye'de bulunan her 10 konuttan 8'i eski ve riskli binalardan oluşurken deprem zararlarını azaltmaya yönelik olarak mutlaka gerekli mevzuat değişimimin ivedilikle yapılması gerektiği belirtildi.

Deprem fonu oluşturulmasını talep eden komisyon bunun için merkezi yönetim bütçesinden ve muhtelif işlemlere vergi konulmasını, bu vergiler üzerinden aktarılacak kaynağın deprem başta olmak üzere tüm afet risklerini azaltmaya yönelik çalışmaların yapılması için ihtiyaç duyulan finansman kaynağı olarak kullanılması gerektiği belirtildi.

Deprem fonunun kurulması konusunda gündeme taşınan öneri gündeme alınırken zorunlu deprem sigortası rakamlarının da arttırılması talep edildi. Olası bir depremde zarar gören konutlara ödeme yapılmasını içeren sigorta kapsamında Türkiye'de halen sigortalılık oranının yüzde 57 olduğu ve 10 milyon 36 bin 183 zorunlu deprem sigortası poliçesinin olduğu belirtildi.

Emlak Haberleri Haberleri